Управляващите обмислят въвеждането на механизъм за временно отстраняване от длъжност

...
Управляващите обмислят въвеждането на механизъм за временно отстраняване от длъжност
Коментари Харесай

Управляващите обмислят механизъм за временно отстраняване на главния прокурор

Управляващите обмислят въвеждането на механизъм за краткотрайно премахване от служба на основния прокурор, в случай че против него има следствие по данни за осъществено закононарушение.

Пред парламентарната правна комисия министър Надежда Йорданова заяви, че се разисква и концепцията за " проверяващ магистрат ", който при нужда да води наказателно произвеждане против обвинител номер едно.

Според правосъдния министър Европейската комисия е предложила да се вкара фигурата на " съдия-следовател ", който да проверява основния прокурор. Това, обаче не дава отговор на Конституцията и по тази причина се разисква разновидността посредством инцидентен избор да се дефинира настоящ магистрат - следовател, прокурор или арбитър, който да проверява дейности на основния прокурор, за които има данни, че са закононарушение.

" След като се дефинира този проверяващ магистрат, той би трябвало да има съответните гаранции за това, че основният прокурор няма да се намесва в неговата работа ", сподели министърът на правораздаването Надежда Йорданова.

Обмисля се вид, след привършване на следствието, кариерното развиване на този магистрат да не зависи от основния прокурор, а обвинител номер едно да може да бъде краткотрайно отстраняван.

" Обмисля се също по този начин механизъм за краткотрайното му премахване от служба, до момента в който тече следствието. Това е в сходство с рекомендациите от страна на Венецианската комисия ", сподели Йорданова.

Мнението на Надежда Йорданова е, че правосъдната промяна се нуждае от промени в Конституцията.

" Голяма част от проблемите, с които се сблъскваме без Конституционни промени няма по какъв начин да бъдат решени. На първо място статута на основния прокурор. Но второ място подсилване на съдийското самоуправление, тъй че съдии, избирани от съдии да имат мнозинство във Висш съдебен съвет - имайки поради съдийската гилдия. И надлежно въвеждането на Конституционната тъжба ", сподели министър Йорданова.

След съвещанието на комисията, правосъдният министър разяснява и изказванията на сътрудника си Бойко Рашков, който разгласи, че част от парите за градежа на автомагистрала " Хемус " са били отклонявани към ГЕРБ.

" България продължава да има проблем със зачитането на презумпцията за невиновност. Така че приканвам всички сътрудници, било то от Министерски съвет, било то от прокуратурата, било то други магистрати, най-стриктно да съблюдават тази хипотеза ", сподели тя.

Йорданова акцентира, че чака и прокуратурата да свърши своята работа като проверява в дълбочина предплатените заплащания за градежа на автомагистрала " Хемус ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР