Управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост“ е виновна

...
Управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост“ е виновна
Коментари Харесай

Политолог: Управляващите в Полша са виновни за атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Управляващата в Полша консервативна партия „ Право и правдивост “ е отговорна за атмосферата на коренно опълчване, довела до на кмета на Гданск Павел Адамович, съобщи пред полският политолог Радослав Марковски.

Градоначалникът бе атакуван с нож по време на благотворително събитие на 13 януари и умря на идващия ден.

„ На идващия ден след убийството вътрешният министър подреди арести на хора, които са отправяли закани към кметове на други огромни градове. От това стана кристално ясно, че полицията е знаела за тези рискови хора, само че не е направила нищо “, сподели Марковски в изявление за предаването „ Събота 150 “ на стратегия „ Хоризонт “

„ Нещо повече. Дори в формалната си връзка с хора като Павел Адамович, представители на сегашната ръководеща партия задаваха въпроси като: „ Имате ли немски паспорт? Наистина ли сте поляк? “ Втълпяването, че един човек е изменник, който пази паневропейските, а не полските ползи, е постоянно срещано в тази страна. То се употребява от ръководещите “, добави политологът.

На погребението през днешния ден на кмета Адамович се чака да участват полският президент Анджей Дуда, министър председателят Матеуш Моравецки, както и ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск.

Извършителят на убийството се оказа 27-годишен рецидивист, лежал в пандиза за банкови кражби. След като нанесе смъртоносните рани на 53-годишния Адамович, килърът изясни от същата сцена, че е бил незаслужено затворен и „ малтретиран “ по времето на предходното държавно управление, водено от демократичната партия „ Гражданска платформа “. Кметът е обвързван с партията до 2015. „ Затова в този момент Адамович умира “, съобщи причинителят, победоносно вдигнал ръце.

Смъртта на кмета на Гданск беше възприета като доста сериозен белег за настъпилото рисково разделяне в полското общество. Докато управляващите обръщат внимание на хипотетични психически проблеми на убиецa, опозиционни анализатори считат случилото се за следствие от острата изразителност на хора от ръководещата консервативна партия „ Право и правдивост “ постоянно ориентирана против демократични политици като Павел Адамович, който управляваше Гданск от 1998 година

В края на 80-те той е измежду уредниците на студентските демонстрации в града против комунистическия режим. Като политик последователно се трансформира в един от знаците на градския демократизъм в Полша – бранител на правата на LGBT общността, имигрантите и малцинствените групи, критик на религиозно-консервативния дискурс на „ Право и правдивост “. Фигури като Павел Адамович са измежду главните словесни цели на ръководещите и тази част от обществото, която те съставляват. Преди няколко години на Адамович е публикуван „ политически смъртен акт “ от страна на крайнодясната организация „ Всенародна полска юноша “, обвързвана с по-голямото „ Национално придвижване “. Причината е толерантността му към имиграцията.

Според политолога Радослав Марковски точно ръководещите би трябвало да бъдат упреквани за атмосферата на опълчване, довела до физическата гибел на кмета на Гданск.

„ Определено речта на омразата е необятно публикувана, безконтролна и доста рядко някой е осъждан за използването ѝ. Това основава подтекста, в който убийството се случи. По-важното в тази ситуация е съществуването на организации като „Национално движение“, които популяризират всевъзможни обиди и ксенофобия. Те имат националистически и религиозни корени. Тази атмосфера на закани към демократическите и демократични политически лагери освен не се счита за проблем от държавното управление, а бих споделил, че е окуражавана “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР