Русия обяви, че енергоснадбяването на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна,

...
Русия обяви, че енергоснадбяването на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна,
Коментари Харесай

Късо съединение прекъснало за няколко часа основното електроснабдяване на Запорожката АЕЦ

Русия разгласи, че енергоснадбяването на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна, върху която Москва откри надзор, от главната електропреносна линия напрегнато 750 киловолта е било прекратено за над три часа, съобщи Ройтерс. Няма опасност за сигурността и централата е черпила ток от аварийна мрежа, показва организацията.

Причината за спрялото подаване на електрическа сила от главния електропровод е късо съединяване, разяснява ТАСС.

Шестте нуклеарни реактора в АЕЦ " Запорожие " не работят, само че е належащо подаване на ток от външен електропровод, с цел да се държи нуклеарният материал при нужните ниски температури и надлежно да се предотврати нуклеарна злополука, отбелязва Ройтерс.

От съветското управление на окупираната от силите на Москва електроцентрала оповестяват, че подаването на ток от Днепърската електропреносна линия е спряло в 13,31 ч. локално време през днешния ден (също и българско). Тогава е почнало черпенето на електрическа енергия от Феросплавната енергопреносна линия, осведоми Ройтерс, като добавя, че през вчерашния ден по Днепърския електропровод не е доставян ток за Запорожката АЕЦ в продължение на съвсем пет часа.

Това съгласно Ройтерс е илюстрация на " постоянно съществуващите закани за нуклеарната безапопасност " в следствие от съветската инвазия в Украйна, за които приказва Международната организация за атомна сила (МААЕ), отбелязва Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР