Управленската криза пречи да се вземат важни решения за малките

...
Управленската криза пречи да се вземат важни решения за малките
Коментари Харесай

Кмет-отличник от странджанско село с 10 важни въпроса към министри и депутати

Управленската рецесия пречи да се вземат значими решения за дребните обитаеми места

 

Кметският наместник на село Светлина, Община Средец Иван Айрянов сложи 10 основни въпроса за развиването на дребните обитаеми места пред министрите от служебното държавно управление и депутатите от 48-ото Народно заседание. Иван Айрянов преобрази селото в последните две години. Доскоро това място като че ли бе забравено от Бога, а популацията се топеше със съществени темпове. Почти никой не обръщаше внимание и на многочислените проблеми, тъй като всички като че ли бяха привикнали с тях.

В последните две години обаче Светлина стартира да се трансформира. Вече наподобява доста по-добре, стартира да притегля нови поданици - чужденци от над 10 националности, както и значително бургазлии си закупиха къщи там.
 Средецкото село Светлина наподобява по този начин по Коледа
Младият Иван Айрянов е в основата на положителните неща, които се случват в селото. Той повдига няколко основни въпроса:

1. Защо дребните обитаеми места нямат независим делегиран бюджет? Не считат ли ръководещите че в случай че дребните обитаеми места се развиват ще могат младежи да се изселват да живеят там?

2. Какъв е прага за брой население в дребните обитаеми места, с цел да се кандидатства по евро планове за развиване на селските региони?

3. Защо е толкоз сложна процедурата по кандидатстване?

4. Защо не се осведомят кметовете на дребните обитаеми места когато се откриват стратегии за претовареност от Бюрото по труда? В момента особено има стратегия за претовареност на лица до 29 годишна възраст, и аз научих инцидентно от един от безработните.

5.Защо не се дава равна опция на всички лица до 29 годишна възраст, а се натъртва единствено на живущите по градовете?

6. Каква е възможноста за приемане на държавни средства за възобновяване на инфраструктурата на малко обитаемо място, в тази ситуация с. Светлина!

7. Защо не се уреди въпроса със непрекъснато живеещите по дребните обитаеми места, който отхвърлят да си вършат непрекъснат адрес, и по този метод, селата имат дребен брой обитаеми?

8. Защо няма метод да се почистват адреси на лица които с години не са стъпвали в дребното обитаемо място в което в миналото са регистрирани?

9. Не на последно място, смятате ли че е обикновено аз като км. наместник, да получавам по 660лв заплата? При състояние че в едно обитаемо място, кмета е и нотариус, и призовкар, и съдия на хорски разногласия, и е разполагаем 24/7?!

10. Какво мислите и за облагането на минималните заплати с налог? Нормално ли е? Да подписвам контракт за 830лв, а да взимам 660лв? Смешно е и че сътрудници с по 30 индивида, взимат по високи заплати! Понеже имат стаж, 15 години правене на нищо! Защо заплатите на кметове и км. наместници не се базират на действителна работа? На брой население, на забележима работа по отношение на да вземем за пример доклад даден и подписан от да речем огромна част от популацията? Селата са в това окаяно положение тъй като заплащането е ниско, и искащи са единствено пенсионери и за това не се поставят минимални старания! Вече като кмет втора година, мога да заявя че способи има, стига да има предпочитание човек!

Бургаският народен представител Жечо Станков, който е най-активен измежду нашите национални избраници в 48-ото Народно събрание, се ангажира да насочи до способените министерства въпросите на Иван Айрянов. 
 С оскъдни средства селото стартира да се трансформира, а какво ли щеше да се случи, в случай че имаше делегиран бюджет
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР