Управление "Банков надзор" на БНБ одобрил кандидатурите на Стоян Мавродиев,

...
Управление "Банков надзор" на БНБ одобрил кандидатурите на Стоян Мавродиев,
Коментари Харесай

Мавродиев получи одобрение от БНБ за шеф на ББР

Управление "Банков контрол " на Българска народна банка одобрил кандидатурите на Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров за членове на управителния съвет и за изпълнителни шефове на Българска банка за развиване. Ще напомним, че Мавродиев бе ръководител на Комисията за бюджет и финанси в интервала от 2010-а до края на юли 2016-а, когато на негово място бе определена Карина Караиванова. Румен Митров бе шеф на дирекция "Координация и контрол " в КФН по времето, когато неин ръководител бе Мавродиев, а Николай Димитров сега е шеф на кредитирането в ББР.

Ако Централната банка утвърди кандидатурата, това дава опция на надзорния съвет на ББР да назначи тримата на съответните длъжности в мениджмънта на кредитната институция. Както "БАНКЕРЪ " писа преди седмица, проектите са Мавродиев да стане основен изпълнителен шеф, а от остарялото управление на ББР да остане единствено Илия Кирчев.

Новият мениджмънт ще има нелеката задача да развива банката съгласно признатата от Министерския съвет тригодишна тактика. Тя планува банката да се насочи напълно към дребните и междинните предприятия - с фокус към он-лендинг финансирането им. То планува с приоритет да се дават кредитни линии за търговски банки, финансиращи дребния и междинния бизнес, а отпущането на директни заеми да мине на по-заден проект. В тактиката се планува до края на 2020-а он-лендинг финансирането да заеме 60% от кредитния портфейл на ББР, до момента в който сега, съгласно признатия от Министерския съвет документ то е към 40 %.

Очаква се в близко бъдеще да бъдат направени някои промени и в надзорния съвет, и в устава на банката. Първите са свързани със промяната на принципала й - тази отговорност, както е известно, е трансферирана от Министерството на финансите към Министерството на стопанската система. В тази връзка на идващото общо заседание на акционерите най-вероятно ще бъде препоръчано заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев да бъде заменен като член на надзорния съвет на ББР от представител на Министерството на стопанската система.

Що се отнася до Устава на ББР - там се постанова прецизиране на текста, забраняващ кредитирането на компании, свързани с политически партии. За момента не е изцяло ясно какво съответно се схваща под тази дефиниция, какъв тип за съгласуваност се засяга. Тя отнася ли се примерно за компании на лица, които са членове на дадена партия, само че не развиват политическа активност, не вземат участие в някакви органи на въпросната партия на национално или на локално равнище и други от този жанр. Защото, в случай че се отнася и до елементарните редови членове, под ударите на това условие може да попадне всеки, който прояви някаква обикновена политическа интензивност, дори в случай че се запише в някаква партия. Което някои поясняват като самобитна сегрегация. Да не приказваме, че този прекомерно общ текст в устава има въздействие и върху самата кредитна активност на банката. Във всеки случай, с цел да няма двусмислици при тълкуването и използването на това ограничаване от устава, е добре в него да има текст, задължаващ надзорния съвет да одобри съответни правила за използването му. Иначе ББР, която така и така е във фокуса на публичното внимание - и поради статута са, а и по доста други аргументи, ще бъде непрекъснат обект на доброжелателни и недоброжелателни рецензии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР