Управителят на централната банка на Латвия Илмар Римшевич, който преди

...
Управителят на централната банка на Латвия Илмар Римшевич, който преди
Коментари Харесай

Шефът на централна банка на Латвия отхвърли обвиненията за взимане на подкупи



Управителят на централната банка на Латвия Илмар Римшевич , който преди дни беше обвинен от антикорупционните управляващи в страната за приемане на подкупи, съобщи в изявление за " Файненшъл таймс ", че е изцяло почтен.

Дългогодишният шеф на централната банка, назначен на този пост през далечната 2001 година и член на ЕЦБ от 2014-а година насам (след като Латвия влезе в еврото), беше арестуван през предходната седмица от Бюрото за предварителна защита на корупцията и упрекнат, че е получил рушвет от минимум 100 000 евро.

След като беше освободен под гаранция, Римшевич съобщи пред водещото финансово издание, че обвиняванията идват от страна на няколко банкери, които са разтревожени от опитите му да усъвършенства прозрачността във връзка с банковите сметки за лица, които не са жители на дребната балтийска страна.

Аз просто отхвърлям тези обвинявания. Мога единствено да предположа, че съм доста неуместна обществена фигура за неколцина финансови институции в тази страна, като за нескончаем интервал от време те се опитваха да съберат някакви доказателства или да създадат провокации, с цел да ме отстранен, уточни той пред " Файненшъл таймс ", представен от Франс прес.

Това е добре проведено деяние сред няколко обособени лица и банки, които са обслужвали по друго време клиенти, неживеещи в Латвия, и на които наподобява съм се трансформирал в тежест, означи Илмар Римшевич.

Той счита, че обвиняванията против него са резултат от неговите старания комерсиалните банки да бъдат подложени на одит от американски юридически адвокатски фирми през 2016-а и 2017-а година, което е понижило техните облаги.

Агенция Фран прес припомня, че единствено няколко дни след задържането на Римшевич, латвийският финансов бранш беше разтресен от нов потрес, откакто ЕЦБ разгласи, че замразява заплащанията на третата по величина банка в страната ABLV предвид на утежняване на финансово й положение вследствие на повдиганите от управляващите в Съединени американски щати обвинявания към банката за пране на пари и за нерегламентирани връзки на нейни клиенти със Северна Корея.

Редица висши латвийски публични представители обявиха, че няма връзка сред двете неприятни събития. Латвийската полиция пък заяви в петък, че е почнала следствие на ABLV по обвиняванията за пране на пари.

Агенция Франс прес цитира вчерашно изказване пред кореспонденти на изпълнителният шеф на частната банка Ернест Бернис, съгласно което ABLV е съумяла да продаде огромна част от портфейла си от скъпи бумаги и към този момент е подготвена да бъде вдигната възбраната за заледяване на заплащания.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР