Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал
Коментари Харесай

Управителят на здравната каса Камен Плочев е подал оставка

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Камен Плочев е подал оставка, заяви " Капитал ", като цитира свои източници.

Оставката е по здравословни аргументи и е подадена пред Надзорния съвет на касата, който би трябвало да откри дали здравословното положение на Плочев не му разрешава да извършва длъжността си за повече от три месеца. След това Надзорният съвет ще би трябвало да изпрати документите на Народното събрание, тъй като единствено той може да приключи пълномощията му и да избира шеф на здравната каса.

Камен Плочев беше назначен за началник на касата през юли 2017 година след конкурс, в който беше единственият претендент.

Той влезе в открит спор с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев за размера на задълженията на НЗОК към европейските здравни каси, за което му беше поискана оставката. Плочев отхвърли да я подаде и излезе в дълъг болничен отпуск. Впоследствие изказванията му за милионните отговорности на касата се оказаха правилни.

Според Закона за здравното обезпечаване пълномощията на шефа могат да се прекратят при неспособност да извършва отговорностите си за период от три месеца. Този период изтече на 28 май.

Не е ясно кои са претендентите за нов шеф на касата. Предполага се, че това може да е сегашният подуправител Йорданка Пенкова, която беше командирована от Шумен. Тя има поддръжката на ръководещата партия ГЕРБ. Освен това сега тече процедура по прекачване на жилище от Министерството на здравеопазването към здравната каса, като съгласно източниците на " Капитал " задачата е тя да бъде настанена в него. Според източници от НЗОК в този момент Пенкова живее в хотел, за който плащала сама.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР