Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев разкри

...
Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев разкри
Коментари Харесай

Шефът на Здравната каса с разкрития за източването ѝ

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доктор Дечо Дечев разкри по какъв начин се източва опазването на здравето. Той направи пиперлив коментар по отношение на разкритията, че касата е заплаща 7 пъти повече на частните лечебни заведения за потреблението на лекарството " пеметрексед ".

Самият Дечев счита, че терминът " източване " в тази ситуация не е най-правилен и употребява обяснението - нецелесъобразно консумиране на средстава от НЗОК.

В предаването " Лице в лице " по бТВ той разясни, че на държавните лечебни заведения е заплащано 150 лева за лекарството, а на частни (11 на брой) - 1050. Парадоксът за това се крие в текстове от Закона за публичните поръчки, които Дечев дефинира като лобистки.

" Касата промени политиката си за метода на възнаграждение на медикаменти. Бюджетът на касата е Х, в случай че има преразход - той е за сметка на производителите. На всеки от тях ние предоставяме информация какъв брой сме платили за неговия артикул. Давайки тази информация, един от производители разгласи, че броят опаковки, продадени на дистрибутор, съответствува с този брой на касата, само че като сума има разминавания. Изискани са документи. Въпреки че продава продукта си на една и съща цена, на процедура НЗОК заплаща цени с до 7% по високи. Проверихме в кои лечебни заведения са отчитали най-висока и кои най-ниска цена. Първите 11 по цена от по-висока към по-ниска са все частни лечебни заведения ", изясни шефът на НЗОК.

Д-р Дечев е безапелационен, че депутатите е трябвало да знаят тази пробойна в закона. Наясно е трябвало да бъде и министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев. След като казусът към този момент стана притежание и на медиите, Национална агенция за приходите и прокуратурата ще се заемат с въпроса, стана ясно от думите на доктор Дечев.

" Сега към този момент депутатите би трябвало да схванат, без да се сърдят, че тази корекция директно ощетява бюджета на НЗОК и бездействието на Министерството на здравеопазването за следващ път ощетява всички ни да имаме повече пари за медикаменти ", разяснява той.

В предаването " Лице в лице " шефът на НЗОК даже разкри имената на всички 11 частни лечебни заведения, употребявали препарата, които е за лекуване на онкоболни. Посочи и държавното лечебно заведение с най-ниска цена - Университетска болница " Свети Иван Рилски ", където самият той е работил, преди да влезе в ръководството на НЗОК.

Д-р Дечев изясни, м.г. за пръв път Здравната каса е приключила без преразход и че лекарството, за което става дума, е пеметресит. С това интензивно вещество четири компании произвеждали разнообразни артикули.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР