Управителният съвет на Съвета на ректорите се събира днес, за

...
Управителният съвет на Съвета на ректорите се събира днес, за
Коментари Харесай

Ректорът на УНСС: Бройките за държавна поръчка и начинът на прием остават същите

Управителният съвет на Съвета на ректорите се събира през днешния ден, с цел да разиска предлагането на държавното управление да отпаднат таксите за образование на студенти и докторанти (държавна поръчка) в държавните висши учебни заведения. За задачата ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето обучение, оповестиха от държавната пресслужба. 

Ще излезем с общо мнение по тематиката, сподели ректорът на УНСС проф. доктор Димитър Димитров пo БНР. Той добави, че на срещата ще бъдат разисквани и други проблеми, свързани с метода на финансиране на университетите и настояванията към новия бюджет. Има по-голям капацитет за диалози с ръководещите, счита той. 
Идеята за отпадане на таксите за студентите, учещи държавна поръчка, ректорът разяснява:

" Почти всички ректори бяха на срещата в Министерския съвет, когато беше обявена концепцията за отпадането на таксите. Всъщност те не отпадат, а се компенсират от държавния бюджет. Тази мярка е ориентирана повече към студентите, не толкоз към университетите, за да се улесни достъпа до висше обучение за обществено слаби категории и хора, които нямат такива благоприятни условия за приходи ". 

Мярката обгръща всички към 180 хиляди студенти, които учат държавна поръчка, акцентира проф. Димитров. По думите му платеното образование остава. 

" Няма огромна смяна за университетите. Дали те ще получат тези пари от студентите или от бюджета, почти нещата са едни и същи ", изясни той. 

Правителството очевидно разполага с подобен запас, има консенсус в ръководещото болшинство за сходен ход, означи ректорът на УНСС в изявление за предаването " Преди всички ". И добави:

" Ако тръгнем да търсим различно потребление на тези средства - те са към 120-150 млн. за отплата, може би ще отидем в друга посока. По-добре е да търсим изцяло решение на въпроси, свързани с финансирането на висшето обучение. Днес с това ще се занимава и Управителният съвет. Тези въпроси стоят, в този момент е моментът те да бъдат сложени. Към края на годината към този момент ще е късно, тъй като проектобюджетът е подготвен и мъчно се вършат промени в методиката и метода на обмисляне. Моето виждане е да търсим изцяло решение на тези проблеми, а това е една от ограниченията, която би могла да подтиква и достъпа на младежите до висше обучение, само че обвързано с качеството на висшето обучение ".

Според него сигурно има и друга различна приложимост на тези средства, само че това е държавна политика: 

" Нашето искане беше да се преглеждат сложно нещата. Идеята е да се търсят спомагателни средства, а не да противопоставяме различното потребление на тези пари ". 

По думите му бройките за държавна поръчка остават същите. В този смисъл си остава и същият метода на банкет.

Матурата е по-универсален изпит, който допуска едно и също качество на претендентите, разяснява проф. Димитров. Според него в случай че всеки университет си прави свои изпити и оценки, системата напълно може да бъде изкривена. Някои университети и специалности, където има по-голям напор от кандидат-студенти, вършат спомагателни изпити към матурата, което улеснява селекция, изясни той. По думите му обаче казусът е, че преди са кандидатствали към 100 хиляди души, а в този момент - 40 хиляди, а потенциалът на университетите е съвсем същият. 

За УНСС ректорът акцентира, че имат повече кандидат-студенти в сравнение с могат да одобряват. Студентите, които желаят да учат при нас, би трябвало да са спокойни, че имат положително развиване и съвсем 100% реализация, посочи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР