Упорит слух гласи, че ваксинацията срещу Ковид-19 води до смущения

...
Упорит слух гласи, че ваксинацията срещу Ковид-19 води до смущения
Коментари Харесай

Променя ли ваксината срещу Ковид-19 менструалния цикъл? Ето какво казват фактите.


Упорит слух гласи, че имунизацията против Ковид-19 води до разстройства в месечния цикъл при дамите. Влияят ли в действителност имунизациите против ковид на менструацията? Ето какво споделят обстоятелствата:

Ново, удостоверява съществуването на феномен, следен у някои дами след имунизация против ковид: те оповестяват, че месечният им цикъл се е забавил с към един ден. Като цяло обаче имунизацията не води до други отблясъци върху менструацията. се забавя минимално, а продължителността му си остава непроменена.
Редакцията предлага
" Много успокоителни резултати "

Основната авторка на проучването,, назовава резултатите „ доста успокоителни “. Тя се надява, че те ще оказват помощ за оборването на. За задачите на проучването са проучени данни на 3959 дами на възраст сред 18 и 45 години, които не употребяват хормонални контрацептиви. От тях 2403 са били имунизирани - 55% с препарата на BioNTech/Pfizer, 35% с Moderna и 7% с еднократната ваксина на Johnson & Johnson. Останалите 1556 дами са били неимунизирани.

Сравнени са били данните от три поредни менструални цикъла преди имунизацията с данните от три цикъла след нея. В контролната група на неимунизираните дами са били оценени данните от шест поредни цикъла.

Макар месечният цикъл да протича доста самостоятелно, общото е, че той продължава приблизително 5 до 7 дни, като сред две менструации нормално изминават към 21 дни. Различната дълготрайност на месечния цикъл и периодичността се трансформират обаче в хода на живота, както и под въздействието на външни фактори като стрес да вземем за пример.

Резултатите от изследването демонстрират, че след първата доза ваксина продължителността на месечния цикъл се трансформира приблизително с 0,64 дни. След втората доза тази продължителнтост се трансформира с 0,79 дни. Ако имунизацията е била в интервала сред първия ден от менструацията и идната овулация, забавянето в цикъла е най-голямо. При дамите, получили двете дози в границите на един месечен цикъл, се вижда удължение на цикъла с два дни по отношение на неимунизираните дами.

От здравна позиция сходни минимални промени на менструалния цикъл не са основни. Световният съюз на гинеколозите - International Federation of Gynecology and Obstetrics - преглежда като естествени всички промени в цикъла, които не престават по-малко от осем дни.

Възможната причина

Според създателите на проучването допустима причина за минималната смяна в месечния цикъл след имунизиране е реакция на имунната система, изключително когато тя създава така наречен цитокини.

Месечният менструален цикъл кардинално се контролира от хормоните на хипоталамуса, хипофизата и маточните тръби. Тяхното взаимодйствие приготвя женския организъм за оплодената яйцеклетка. Стимулираната от имунизацията имунна система би могла да оказва краткосрочно въздействие върху направляващата ос, състояща се от хипоталамуса, хипофизата и маточните тръби.

Дали тези незначителни промени се следят и след имунизиране с други препарати и дали в дълготраен проект менструалният цикъл се връща към нормалния си темп - това следва да бъде проучено през идващите месеци.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Индия: в селото на безплодните жени
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР