Уолстрийт изразява все по-голяма загриженост за потенциално икономическо забавяне и

...
Уолстрийт изразява все по-голяма загриженост за потенциално икономическо забавяне и
Коментари Харесай

Страховете на Уолстрийт не са оправдани, рецесия няма да има – Goldman Sachs

Уолстрийт показва все по-голяма угриженост за евентуално икономическо закъснение и криза през 2024 година, само че Goldman Sachs е на друго мнение.

В неотдавнашна записка водещите икономисти на капиталовата банка Дейвид Мерикъл и Мануел Абекасис обрисуваха своя оптимизъм, разминавайки се с консенсуса във връзка с главните стопански опасности.

Противно на преобладаващите оценки за растеж на Брутният вътрешен продукт под 1% през 2024 година, от Goldman чакат постоянна агресия от 2.0%, наблягайки доста по-ниската възможност от 20% за криза спрямо необятно признатите 50%. Икономистите от Goldman Sachs се питат за какво другите анализатори се притесняват от избрани опасности, които не ги тормозят толкоз.

Забавяне на потреблението

Макар че има опасения за евентуален спад на потребителските разноски заради понижените спестявания, от Goldman остават оптимистично настроени. Те показаха повишаването на действителните приходи и устойчивите салда на семействата като индикатори за устойчива потребителска мощ.

Според Goldman актуалните модели на разноски наподобяват устойчиви, а нормата на икономисване подхожда на високото благосъстояние на семействата, което отхвърля терзанията за озадачаващо ниската норма. Според Голдман повишението на нивото на потребителските просрочия и несъблюдение на отговорностите отразява процеса на нормализиране от извънредно ниските нива, следени след пандемията.

Забавяне на пазара на труда

Въпреки някои по-слаби последни данни, от Goldman не пропуснаха да посочат устойчивостта на пазара на труда. Високият брой открити работни места и ниският % на съкращения способстват за техния оптимизъм, като надеждни сигнали като наклонността на повишаване на заплатите и постоянното следене на растежа на работните места допускат продължаваща мощ през 2024 година

Пазар на търговски недвижими парцели

Пазарът на търговски недвижими парцели провокира безпокойствие през 2023 година заради внезапното повишаване на лихвените проценти и равнищата на претовареност под равнищата отпреди пандемията.

От Goldman обаче омаловажават въздействието върху по-широката стопанска система, изключително в бранша на офис парцелите. Те настояват, че размерът на пазара на офис парцели не е задоволителен, с цел да повлияе доста на цялостната стопанска система, като се базират на това, че офис заемите съставляват едвам 2-3% от кредитните портфейли на банките.

Това съгласно тях разрешава на банките да ръководят евентуални удари, без да провокират необятно публикувани проблеми.

В резюме От Goldman Sachs резервират бичата си позиция във връзка с стопанската система като цяло, разминавайки се с консенсуса. Оптимизмът им се простира до целева цена на S&P 500 в края на годината от 5,100, което демонстрира евентуален растеж от 7% по отношение на настоящите равнища.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР