Университетите в България ще получат един демографски бонус през следващия

...
Университетите в България ще получат един демографски бонус през следващия
Коментари Харесай

Георги Стойчев: Вузовете влизат в 7-годишен положителен демографски период

Университетите в България ще получат един демографски бонус през идващия 7-годишен интервал, тъй като ще навършат пълноправие родените сред 2003 и 2009 година Това са години, в които във всяка последваща броят на новородените нараства. Очакваме, че наклонността на спад в броя на, която наблюдавахме през последното десетилетие, през идващите 5 година ще се обърне. Това разяснява във Велико Търново Георги Стойчев от Институт " Отворено общество ", който е началник на техническия екип по разработване на картата на висшето обучение. Той дискутира с представители на 17 университета от Северна България моментната картина и трендовете за развиване във вузовете, залегнали в стратегическия документ, предава.

Най-коментираната тематика от ректорите бе по какъв начин да бъдат привлечени да учат у нас студенти от българските фамилии зад граница, както и от необятния азиатски учебен пазар. Излязоха оферти страната да дава самоуверено стипендии, както и да разшири държавно обезпечените студентски заеми за бъдещи висшисти от други страни. В привличането на мозъци е нужно и да бъде омекотен визовият режим, сплотиха се ректорите. Националната карта сподели, че през последото десетилетие делът на задграничните студенти в България на процедура се е удвоил, уточни Стойчев. Те са към 17 хиляди, като най-вече се притеглят в професионално направление медицина. Над 50% от студентите, които учат медицина в България са чужденци. Други професионални посоки, които притеглят голям дял задгранични студенти, са стоматология, превоз, мореплаване и авиация.
 Облекчават условията към лечебните заведения, които могат да образоват студенти и специализанти Облекчават условията към лечебните заведения, които могат да образоват студенти и специализанти
Министерството на здравеопазването пусна за публично разискване план на Наредба за изменение и допълнение на условията към лечебн...

" С оглед на тези посоки в Северна България има два града, които притеглят огромно количество задгранични студенти - Плевен и Варна, поради медицинските университети и Военноморското учебно заведение ", сподели Георги Стойчев. В Северна България се следят два радикално противоположни вида региони - от една страна са Североизточния и Североцентралния регион, които са с изпреварващо развиване на системата на висшето обучение, и от друга Северозападния, където има дефицит на предложение на просветителни услуги. " Положителният баланс сред студентите от района и тези, които се притеглят от други региони, за Северния централен регион е към 5000, а за Североизточния - към 4000 души. Т.е. тези региони имат измерим принос за районното развиване. Студентите, които се образоват в тези региони са повече, в сравнение с са наетите с висше обучение от стопанската система в тези региони. Така че и от позиция на стопанската система висшите учебни заведения в тези два региона имат изпреварващо развиване ", сподели Стойчев.

В Северозападния регион обаче има потребност от догонващо развиване. Това е регион, който сега дава над 23 000 от студентите в България, само че в него се образоват под 4 хиляди студенти. " Ако тази обстановка продължи това на процедура значи, че всяка година към 4-5 хиляди души от региона напущат, с цел да учат в други райони и релативно дребна част от тях по-късно се завръшат. Една от аргументите за това е огранеиченият достъп до професионални посоки в този район ", изясни Стойчев и даде образец с стопанска система и Администрация и ръководство.

Решението, което е записано в картата, е в случай че в едно професионално направление е основан прекомерно огромен потенциал, по отношение на броя на студентите, които се образоват в него, да се ограничи основаването на нови висши учебни заведения или филиали. Ако обаче капацицитетът се употребява изцяло, тогава явно има капацитет за по-нататъшно развиване и основаване на нови структури.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР