В СУ Панайот Волов“, гр. Шумен, се обучават 850 ученици

...
В СУ Панайот Волов“, гр. Шумен, се обучават 850 ученици
Коментари Харесай

Шуменското училище, което успешно прилага иновациите в образованието

В СУ „ Панайот Волов “, гр. Шумен, се образоват 850 възпитаници от 1. до 12. клас. В гимназиален стадий те се профилират в региона на софтуерните и хардуерните науки, както и в две професионални паралелки – „ Графичен дизайн “ и „ Компютърна графика “. Основната задача, която си слага учебното заведение, е да съчетава просветителните обичаи, които са насъбрани през 176-годишната му история, и нововъведенията. Екипът на СУ „ Панайот Волов “ се старае да развива евентуална на всяко дете, като търси гениите и им дава опция да го разгърне.

Ние приготвяме нашите учениците още от начален стадий в региона на науката и технологиите. Така в идващите просветителни стадии те имат опцията да надграждат и развиват своите умения и гении. По този метод реализираме една резистентност в просветителния развой “, съобщи пред Economic.bg Росина Инджева, шеф на СУ „ Панайот Волов “, гр. Шумен.

През 2018 година учебното заведение става новаторско, а теоретичните познания по обособените предмети се ползват в планове. В СУ „ Панайот Волов “ употребяват проектно-базирано образование и интегративни уроци, които се осъществят от един или двама преподаватели, а последната им иновация е проведена в тематични планови седмици.
Глобалните тематики в образователния развой
„ Настоящият ни план е „ Преоткриваме себе си, опознаваме света и проектираме бъдещето ” и се реализира с възпитаници от трети до седми клас -  над 350 възпитаници в 13 паралелки. Проектните седмици са подчинени на световна тематика, която преподавателите по изучаваните предмети обвързват с тематика от образователното наличие и по този начин те интегрират действителни проблематични обстановки посредством решение на разнообразни научни въпроси. По този метод се подтиква дейното учене и сериозното мислене. Смятаме, че по този начин се покачват просветителните резултати на нашите възпитаници и тяхната задоволеност от образователния развой “, сподели още Инджева.

Глобалните тематики в учебното заведение са най-разнообразни. Така да вземем за пример в трети клас тематиката е „ Изразяваме себе си “ – в плановите действия учениците се срещат с представители на другите специалности, като вършат изследвания, анкети и по този метод поректират своето бъдеще. В ролята на ментори влизат по-големите възпитаници от професионалните и профилираните паралелки, които в действителност срещат по-малките с специалностите на бъдещето и опциите, които те дават.

В четвърти клас пък световната тематика е „ Заедно можем повече ”. Тук учениците опознават света на пчелите, като посещават плантация за пчели, ползват арт терапия в учебно заведение, основават разнообразни пчелни артикули и не престават тематиката като опознават билките и тяхното приложение, като ги засаждат  в двора на учебното заведение. Имаме и учебна градина, в която учениците от екоклуба в начален стадий засаждат и отглеждат зеленчуците “, изясни шефът на СУ „ Панайот Волов “, гр. Шумен.

Петокласниците учат опита на предците и античния свят посредством изкуството през вековете благодарение на световната тематика „ Кой съм аз? “, а в шести клас посредством тематиката „ Аз и светът към мен “  учениците изследват изобретенията в човешката история и опитват като основават разнообразни прототипи.

„ Например, шестокласниците основават дизайн на огледало, което прави здравна диагностика в домашни условия или дизайн на чадър, който изготвя прогноза за времето. Също по този начин дизайн на дреха, която е използвана във всеки сезон и която контролира температурата към тялото, като софтуерното изложение на този първообраз е генерирано благодарение на изкуствен интелект. Всичко това има за цел да предизвика творчеството на децата “, добави Инджева.

В седми клас световната тематика е „ Аз съм час от света ”, където учениците изследват и проучват климатичните промени, основават екопродукти, като да вземем за пример сапуни и свещи от естествени първични материали. Седмокласниците също по този начин учат казуса с съществуването на микропластмаса в природата и нейното въздействие върху човешкия организъм. На учениците занапред им следва да издадат просветителни видеа, които показват казуса с микропластмасата в Черно море.
Клубове за занимания по ползи
На територията на учебното заведение действат над 40 клуба за занимания по ползи в разнообразни области - изкуства, спорт, просвета, литература, математика. В учебния клуб по роботика – Power Vortex – учениците съчетават новаторските хрумвания и българските обичаи. Пример за това е планът „ Умни чорапки ”, в който децата се учат да плетат обичайни български плетени чорапи. В тях те програмират тракер, слагат го джоб в самия чорап, като по този метод елементарно може да се наблюдава местоположението на даден човек. Продуктът е използван за хора с деменция и други ментални проблеми, а посредством този план учениците демонстрират освен техническите си умения, само че и обществената си ангажираност.

Друг подобен техен общественополезен план е дрегерът за алкохол, който сътвориха. Прототипът му е с размерите на кутия за обувки, дрегерът има датчик за газове, който регистрира изпаренията в издишания въздух и е обвързван с компютър, на чийто екран се пресъздава количеството алкохол у лидера на МПС. Този план беше показан пред ОД на Министерство на вътрешните работи – Шумен и получи висока оценка от тяхна страна за своята полза и употреба, а желанието им беше продуктът да се доусъвършенства, а учениците ни да създадат първия български дрегер за алкохол “, изясни Росина Инджева.
Ролята на бизнеса
Местния бизнес и институциите в града интензивно се включва в образователния развой. Освен това учебното заведение работи със SoftUni, „ Телерик Академия “ и с най-големия производител на отоплителни уреди за дома - TESY.

С компанията тясно работи клуба ни по роботика – учениците вървят на посещаване там и обменят хрумвания за бъдещи планове. В региона на графичния дизайн и компютърната графика учениците вървят на процедура в дизайнерски студиа и рекламни организации, които са основани в гр. Шумен. Така да вземем за пример наша ученичка стартира работа в рекламна организация единствено няколко месеца откакто приключи междинното си обучение. Ето по какъв начин още от учебно заведение ние приготвяме учениците за това да са експерти в действителния живот “, добави Инджева.
Иновативни учители и материалната база
Директорът на СУ „ Панайот Волов “, гр. Шумен изясни, че педагозите в учебното заведение непрекъснато се образоват, като покачват своите познания и умения.

В учебното заведение ни всяка година има упорит проект за квалификационната активност на учителите. Те вземат участие и в разнообразни научни конференции, където могат да покажат до каква степен са стигнали в своето равнище на професионализъм, а и да се вдъхновят за нови хрумвания. Педагозите на СУ „ Панайот Волов ” имат и страница във Фейсбук, където споделят своите новаторски просветителни практики и уроци “, сподели още тя.

Материалната база на СУ „ Панайот Волов ”, Шумен също е отлична. Обучението в учебното заведение е проведено в кабинетна система по другите предмети. Във всеки кабинет е обезпечен високоскоростен интернет, мултимедийни проектори, интерактивни дъски и профилирана научна литература. Училището разполага и с 8 компютърни кабинета, оборудвани със най-съвременната техника, в това число и с графични таблети, нужни за профилираното и професионалното образование на учениците.

„ Все още нямаме STEM център, само че сме кандидатствали за подобен, имаме утвърждение и чакаме сключване на контракт за започване на неговото създаване. С реализацията на това пространство, образованието на учениците ни ще стане още по-практически използвано “, заключи Росина Инджева.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР