Университетът за национално и световно стопанство е заплашен от фалит,

...
Университетът за национално и световно стопанство е заплашен от фалит,
Коментари Харесай

УНСС пред фалит, поиска милиони от държавата

Университетът за национално и международно стопанство е застрашен от банкрут, сигнализираха от ВУЗ-а в отворено писмо до медиите. Причината е дадено, само че неполучено финансиране на строителството на нов образователен корпус.
По думите на проф. Стати Статев, ректор на университета, казусът не е във банкрута.
„ Проблемът не е банкрута. Едва ли страната ще остави най-големия си университет и най-големият бизнес университет в Югоизточна Европа в несъстоятелност. Аз съм оптимистично надъхан, че на казуса ще бъде видяно градивно и задължението, който пое страната през 2016 година, ще бъде изпълнен. Проблемът е, че срокът на контракта е до 6 юни. И това беше мотивът ние да се обърнем и да кажем, че финансирането би трябвало да бъде обезпечено и то тази или идната седмица, с цел да имаме софтуерно време да желаяме удължение на контракта с година или година и половина”, съобщи Статев.
Ректорът добави, че в грубия градеж на новия корпус на висшето образователно заведение са вложени 8 милиона лв.. А това, което университетът е получил са обещаните за 2017 и 2018 година по 1,5 милиона лв. европейско финансиране. Вследствие на това компанията реализатор е изпратила искане за непринудено осъществяване. Статев бе безапелационен, че УНСС няма да спре да съществува, само че в случай че сметките му бъдат запорирани, той няма да може да изплаща нищо – нито стипендии, нито заплати и всички други заплащания.
Базата на УНСС е извънредно незадоволителна за всички 22 000 студенти, пък е безапелационен ръководителят на Студентския съвет към ВУЗ-а.
От Министерството на финансите потвърдиха, че има стихотворец ангажимент за обезпечаване а средства от държавния бюджет в размер на 7,5 млн лв., само че едвам след асимилиране на ресурса от Оперативна стратегия „ Региони в растеж”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР