Универсалните подправки и готовите бульони са улеснение в живота на

...
Универсалните подправки и готовите бульони са улеснение в живота на
Коментари Харесай

Полезна или вредна е пикантината?

Универсалните подправки и готовите бульони са облекчение в живота на всяка стопанка. Те са вкусни, постоянно вършат ястието съвършено овкусено и на процедура отиват на всяка една храна – от салата до на процедура всяка национална кухня.

С популяризирането на здравословния метод на живот все по-често започваме да се питаме –полезна или нездравословна е съответна храна или фалшификация.

В случая с готовите подправки като Пикантина – въпросителните са доста. Те съдържат голямо количество от съставки, доста Е-та, вредата от които се разпространява през последните години. Днес на дневен ред е въпросът: потребна или нездравословна е Пикантината?

 Пикантина

Нека се спрем на част от съставките. В Пикантина се съдържа нишесте, натриев глутамат, доста Е-та и голямо количество сол. Вредата от солта знаем всички – прекомерната консумация на сол води до високо кръвно, отичане, проблеми с бъбреците. Нишестето по принцип не е нездравословно, само че в случай че имаме сензитивност към него или към глутен, то може то да не е най-подходящата съставна част за нас. Е-тата, въпреки това, са потвърдено нездравословни. Някои – повече от други, като даже им се приписват канцерогенни свойства.

Нека обаче се спрем на най-спорната съставна част в Пикантината, а точно – моноатриевият глутамат. Той е прочут като „ вкусът-убиец “ и най-често се употребява в заведенията за бързо хранене, изключително известен е и в китайските заведения за хранене. И в случай че се чудите за какво тези храни са толкоз вкусни, повода е натриевият глутамат. Вредите от него са доста. Известен е, че провокира неизпълним вкус към храните, които го съдържат. Така на процедура употребяващите такива ястия постоянно стават пристрастени. Реакцията на организма е, че желае още и още от тях.

 Пилешка чорба с пикантина

Той може да нанесе доста провали. Смята се, че води до наднормено тегло, главоболие, нараснало кръвно налягане, сърцетуптене. Вярва се още, че води и до увреждане на мозъчните кафези и може да провокира Алцхаймер. Според някои учени натриевият глутамат е даже канцерогенен.

Заради всички тези вреди рекомендациите на Световната здравна организация са следните: не трябва да консумираме храни, които съдържат натриев глутамат по-често от 2-3 пъти седмично.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР