United Group е сред най-големите медийни и телеком инвеститори в

...
United Group е сред най-големите медийни и телеком инвеститори в
Коментари Харесай

Интервю | Виктория Боклаг, United Group: Ще вложим още 600 млн. евро в България за три години

United Group е измежду най-големите медийни и телеком вложители в България, а и в района. Компанията, основана преди години от Драган Шолак в Сърбия (който продължава да държи 20% в групата), е притежател тук на телекома " Виваком ", " Нова телевизия ", " Нет инфо ", вестници и радиостанции. През последните години, а в края на 2022 година стана ясно, че е финансирала придобиването на " Булсатком " от Спас Русев, като против него е получила закрепената и мобилната инфраструктура на оператора. Сделката. В края на предходната година отново двата оператора подадоха сигнали в Комисия за защита на конкуренцията, с които твърдяха, че покупката на " Булсатком " от предприемача Спас Русев може да наруши конкуренцията. През последните години само че интензивността на групата понижа в последната година, до момента в който задълженията й набъбнаха. Основен акционер в UG е фондът BC Partners с малко над 50%. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и Европейска банка за възстановяване и развитие и фондът KKR. " Капитал " зададе въпроси и получи документално отговори от изпълнителния шеф на UG Виктория Боклаг за българския и интернационалния бизнес на групата.

United Group е измежду най-големите медийни и телеком вложители в България, а и в района. Компанията, основана преди години от Драган Шолак в Сърбия (който продължава да държи 20% в групата), е притежател тук на телекома " Виваком ", " Нова телевизия ", " Нет инфо ", вестници и радиостанции. През последните години, а в края на 2022 година стана ясно, че е финансирала придобиването на " Булсатком " от Спас Русев, като против него е получила закрепената и мобилната инфраструктура на оператора. Сделката. В края на предходната година отново двата оператора подадоха сигнали в Комисия за защита на конкуренцията, с които твърдяха, че покупката на " Булсатком " от предприемача Спас Русев може да наруши конкуренцията. През последните години само че интензивността на групата понижа в последната година, до момента в който задълженията й набъбнаха. Основен акционер в UG е фондът BC Partners с малко над 50%. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и Европейска банка за възстановяване и развитие и фондът KKR.

" Капитал " зададе въпроси и получи документално отговори от изпълнителния шеф на UG Виктория Боклаг за българския и интернационалния бизнес на групата.
ВизиткаВиктория Боклаг е основен изпълнителен шеф на United Group. Присъединява се към компанията малко след основаването ѝ, откакто стартира кариерата си във фонд за дялово вложение. Заемала е няколко лидерски позиции в групата, в това число основен изпълнителен шеф на SBB и вицепрезидент, отговарящ за маркетинга и медиите. Назначена е за основен изпълнителен шеф през 2018 година Играе основна роля за развиването на компанията и издигането ѝ от локален снабдител до най-големия интегриран телеком и медиен бизнес в района.Боклаг е учила в Съединени американски щати и в родната си Украйна. Висшето ѝ обучение е в областта на бизнес администрацията и мениджмънта.
Кой и по кое време се свърза сUnitedGroupза заема за мрежата на " Булсатком "? Това не ви ли прави свързани с оператора? United Group отпусна заем на господин Спас Русев за придобиването на " Булсатком ". Впоследствие " Булсатком " се съгласи да продаде част от закрепената си мрежа на " Виваком " въз основата на съглашение за противоположен лизинг.
Реклама
Тези транзакции не засягат конкуренцията на пазара на платена телевизия и закрепен широколентов интернет в страната. " Булсатком " и " Виваком " не престават да се конкурират извънредно интензивно за клиенти. Двете компании нямат никакво взаимно въздействие върху комерсиалните си тактики.

В телекомуникационната промишленост е постоянно срещано операторите да употребяват взаимно инфраструктурата си. Например A1 постоянно употребява каналната мрежа на " Виваком ", с цел да разпростира закрепената си мрежа. Доставчиците на мобилни услуги постоянно употребяват взаимно кулите си. Регулаторните органи подтикват и окуражават шерването на инфраструктура.

Българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) преглежда нашите договорености. Оказваме цялостно подпомагане и не чакаме комисията да откри каквито и да било нарушавания. Колко общо доставчика на телевизия и интернет проучихте в България през последните години, кои купихте и какъв брой нови клиенти прибавиха те? Каква сума отделихте за вложения и придобивания в бранша след покупката на " Виваком "? След придобиването на " Виваком " през 2020 година купихме два доставчика - Net1 в София и N3 в Пловдив. Общият дял на тези оператори е под 2% на пазара на платена телевизия и под 4% на този за широколентов интернет. В България към момента има над 200 дребни играча за платена тв. Мащабът обаче е от основно значение в телекомуникационния бранш, с цел да могат операторите да внедряват нови артикули и технологии. В този смисъл може да се чака по-нататъшна консолидация на пазара. На какъв стадий е договорката зарусенския оператор Networx(включваща и " Онлайн директ " )? Придобиването на Networx от " Виваком " в началото бе утвърдено от Комисия за защита на конкуренцията, само че след обжалване от страна на наш съперник съдът анулира решението и върна договорката за преразглеждане от регулатора. Това бе изненадващо, тъй като висшият съд влезе в несъгласие със личните си изводи по отношение на предходни придобивания, осъществени от " Виваком ". В момента делото е върнато в Комисия за защита на конкуренцията, само че преразглеждането напредва извънредно постепенно. Оказваме цялостно подпомагане на регулатора и сме уверени, че Комисия за защита на конкуренцията още веднъж ще утвърди това придобиване. Колко консуматори на телевизия, интернет и глас имате към края на 2022 година, какви са консолидираните доходи от този бизнес тук? Заедно с бизнеса на " Нова тв " какви са консолидираните доходи и чиста облага за предходната година? Приходите ни в България през 2022 година набъбнаха с близо 9% на годишна база, изпреварвайки междинните темпове на напредък на пазара. " Виваком " стана водач на пазара на платена телевизия и интернет, а " Нова тв " е водач по телевизионна гледаемост. Какъв е проектът за тази и околните три години за България в другите сегменти? Инвестирахме в България съвсем 1.8 милиарда евро за придобиване на " Виваком " и " Нова ", както и за разнообразни стратегически начинания за развиването на телекомуникационния и медийния бранш. Планираме през идващите три години да влагаме още 600 милиона евро, с цел да развием бизнеса си в България.

Изградихме най-голямата 5G мрежа в България, която даде достъп до високоскоростна връзка на близо 80% от популацията. Започнахме построяването и предлагането на 10GIGA оптична мрежа, освен това във допустимо най-необходимия за хората миг - по време на пандемията от ковид-19. Към днешна дата 10GIGA оптичната ни мрежа доближава до близо половин милион семейства, а общият брой на домовете, които имат достъп до съгласуваност от последващо потомство, е над 1.4 млн., като продължаваме с разрастването на мрежата. Преди две години представихме и нашата телевизионна платформа EON. Преди шест месеца предложихме на българските консуматори и нови Unlimited проекти с включени неограничени минути, мегабайти и SMS-и във всички цени и във всички ценови сегменти, което се случва за първи път.
Реклама
Инвестирахме и в нова постройка на " Нова броудкастинг груп ", която е първият независим комплекс за електронни медии от ново потомство. Тя бе основана особено за производството на телевизионна и радиопродукция. На повърхност от съвсем 17 000 кв.м са ситуирани свръхмодерни телевизионни и радиостудиа, просторни апаратни, монтажни и нов нюзрум.

Ще продължим да влагаме в покритие и потенциал на мобилната и оптичната мрежи в България, във висококачествени артикули, основани на най-новите технологии, като високоскоростния 5G домакински интернет, който лансирахме единствено преди седмица. Инвестираме и в качествено и разнообразно наличие с акцент върху видеосъдържание и безкрайно прилагане, каквато е международната наклонност в потребителското търсене. Ще продължим да следваме международните трендове и да развиваме конвергенция сред телеком и медийния бизнес. Ще продължим със тактиката ни по цифровизация. Имате ли проекти за още покупко-продажби в района, или към този момент привършихте с експанзията? Компания с нашата история, която осъществя над 150 сполучливи придобивания в разнообразни страни в района единствено за 20 години, постоянно е отворена към нови благоприятни условия да разшири бизнеса си. Само за последните три години United Group се трансформира изцяло от районен бизнес във водещия състезател в Югоизточна Европа. Придобихме " Виваком " и " Нова тв " в България, Tele2 и Optima Telekom в Хърватия, Nova и Wind в Гърция, както още 20 дребни и междинни компании в района. Продължаваме да се оглеждаме за още благоприятни условия да разраснем бизнеса си.

След поемането на контрола над добитите компании United Group дружно с мениджмънта на локалните компании деликатно изготвя и осъществя новите стратегически и капиталови проекти за всеки бизнес. В България да вземем за пример за по-малко от 3 години инвестирахме съвсем 1.8 милиарда евро в придобивания и нови капиталови планове, което ни прави един от най-големите вложители в страната. В Гърция наскоро стартирахме осъществяването на огромен план за 2 милиарда евро, който ще обхване идващите 5 години и цели да усъвършенства телекомуникационната инфраструктура в страната и да даде подтик на цифровата ѝ промяна. Какви са проектите ви за развиване на бизнеса? Независимо от бързото движение, с което се разрастваме на нови пазари през последните години, оставаме мощно фокусирани върху осъществяването на новите си тактики в България, Хърватия и Гърция. Сред основните ни начинания са построяването на 10GIGA мрежи в тези страни, както и подобряването на качеството и покритието на мобилните мрежи.

Продължаваме да сътворяваме нови артикули в границите на United Cloud - личния иновационен център на United Group. Това е един от най-големите центрове в района и сега работи по откриването на офис в България. EON е един от продуктите, създадени от United Cloud, който беше стартиран сполучливо на всички пазари, където работи UG. Полагаме и съществени старания в областта на осведомителните технологии за да подобрим и да усъвършенстваме прекарването на потребителите във всяка точка на контакт с нас благодарение на цифрови принадлежности и нови технологии.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР