Uniqlo направи милиардер основателя си Тадаши Янаи, който я създава

...
Uniqlo направи милиардер основателя си Тадаши Янаи, който я създава
Коментари Харесай

Глобалният поход на Uniqlo

Uniqlo направи милиардер създателя си Тадаши Янаи, който я основава през 1984 година в Хирошима

[Uniqlo]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Global Powers of Retailing 2017: Размествания в топ 10 на световно равнище

Световните вериги се сливат, с цел да стават още по-големи
29 сеп 2017
Собственикът на Zara регистрира 12% растеж на продажбите си за полугодието

За интервала февруари - юли облагата на испанската група Inditex се покачва с 9%
25 сеп 2017
Роджър Федерер е най-скъпоплатеният тенисист за 12-а поредна година

Само от своите спонсори той е получил 60 млн. $
3 сеп 2017
Amazon отваря първия си магазин

Компанията ще опитва с по-традиционни форми на търговия
12 окт 2014 Не са доста хората в България, които познават марката облекла Uniqlo, с изключение на като (бившия вече) спонсор на тенис звездата Новак Джокович. Японската верига магазини не участва на българския пазар, само че е една от най-бързо разрастващите се групи в бранша. В момента над 1900 магазина в 18 страни (от които над 800 в Япония) оперират под името на марката, а всяка седмица обект на Uniqlo отваря порти някъде по света. Този взрив направи Uniqlo най-голямата верига за облекла в Азия и четвъртата по доходи в света.

Uniqlo направи милиардер създателя си Тадаши Янаи, който я основава през 1984 година в Хирошима и към този момент е на второ място по благосъстояние в Япония със положение от 16.4 милиарда $ съгласно Forbes. Стабилното показване на марката се вижда елементарно от финансовите резултати на компанията майка Fast Retailing, която при започване на октомври показа доклада за фискалната си година до 31 август. Оперативната облага на компанията за интервала е достигнала рекордните 176.4 милиарда йени (1.57 милиарда долара), което значително се дължи на приходите на Uniqlo от интернационалните продажби. Общият оборот на групата е скочил с 4% до 1.86 трлн. йени (15.1 милиарда долара).

В момента марката Uniqlo е оценен на 7 милиарда $ и се подрежда 91-во място в класацията на списание Forbes за най-скъпите марки. Бъдещият триумф на компанията обаче зависи от завладяването на американския пазар. Дългогодишната фантазия на веригата е да стане най-големият търговец на облекла в Съединени американски щати, само че към момента не може да уцели вярната тактика, с която да доближи до американския консуматор. Компанията започва експанзията си с отварянето на магазини в молове, като проектът беше за 15 обекта на месец. Този проект обаче се провали с гръм и тропот и доста от тях бяха затворени. Групата заложи на отварянето на по-малко на брой, само че огромни флагшип обекти в огромни американски градове. В момента има 47 магазина в Съединени американски щати, доста дребен % от съвсем 2000 в целия свят. Това обаче не отхвърли маркетинговите експерти в Uniqlo и те започнаха да търсят други решения за преодоляването на този основен пазар. Последното от тях е снабдяването на редица от най-големите американски летища с вендинг машини Uniqlo To Go, от които вместо храни и питиета всеки консуматор може да получи своя размер от най-продаваните модели на Uniqlo. Иновативното решение още е в тестов интервал и е част от проектите на компанията последователно да цифровизира своя бизнес модел. Така Uniqlo може да доближи и до клиенти, които нямат магазин на марката покрай дома си.

Друго нехарактерен ход е откриването на магазини единствено за джинсови облекла. Първият подобен беше отворен в Лос Анджелис.

Подобни ексцентрични решения демонстрират желанието на Uniqlo да се отличи от съперниците си. Стратегията в огромна степен се движи от Джон Джей, началник на криейтив отдела на Fast Retailing, който преди е бил шеф в Nike. Пред Fortune той разкрива кои са четирите правилото за създаване на световен фешън бранд.

Демократичност

Uniqlo е учредена на правилото на демократичността, изяснява Джей. Фундаменталният принцип на този бизнес модел допуска предлагането на съвременно, функционално и новаторско облекло, което от Uniqlo назовават LifeWear (букв. " Облекло за живота " ) на налични цени за мъже, дами и деца, посредством които да доближат всеобщия консуматор. Според компанията всеки заслужава да получи качествено облекло на налични цени. Демократичният принцип обаче не се изчерпва с концепцията на Uniqlo да направи продуктите си налични. Според създателя на компанията Тадаши Янаи заплащането също би трябвало да бъде съразмерно на работата, разбиране, въз основа на което магнатът е предложил основаването на универсална система за възнаграждение, съгласно която шефовете на магазините по целия свят ще получават идентични хонорари. Предложението на милиардера, който сега е и основен изпълнителен шеф на компанията, към този момент е намерило своето приложение и при заплащането на висшите мениджъри в Uniqlo.

Истина

Принципът на търсенето на истината е универсално решение, което би работило без значение от страната и народността, разяснява Джей. Поради това обичайните маркетингови похвати не намират място в метода, по който Uniqlo показва себе си пред потребителите. Историите, които марката споделя в своите акции, не са идеализирани и фантастични, а съставляват част от действителния живот. Лозунгът на компанията Made for All (букв. " направени за всички " ) не е просто алегоричен. Философията за даване на ежедневно облекло за всички хора (независимо от възраст, пол, етническа принадлежност, увреждания и други дефиниращи характеристики) фактически се следи и в други елементи от бизнеса на Uniqlo като избора на модели и интернационалните посланици на марката. Спонсорираните спортисти на стилната марка до момента включват тенис звездите Новак Джокович (до пролетта на тази година) и Кей Нишикори, както и Гордън Рийд - първенец по тенис в инвалидна количка на " Уимбълдън " и златен медалист на параолимпийските игри в Рио през 2016 година " Когато става дума за създаване на марка, започваме с истината ", твърди Джей. " Като марка питаме за какво съществуваме, за какво би трябвало да се грижим за някого, с какво способстваме за положителното на хората и обществото. Единствено когато намерим отговорите на тези въпроси, можем да стигнем до креативност, посредством която да предадем историята си ", добавя той. Според маркетинговия специалист това е и една от главните аргументи за триумфа на Uniqlo в международен мащаб.

Добро качество, положителни планове

Компанията пусна вендинг машини Uniqlo To Go, от които всеки консуматор може да получи своя размер от най-продаваните модели на марката

[Uniqlo] Доверието на потребителя в марката, една от фундаменталните цели на маркетинга, може да бъде основано единствено при поредност в качеството за клиентите и посредством принос за света. Преди да навърши тридесет години, Тадаши Янаи приключва своите 23 правилото на ръководството, които ще станат основополагащи за бизнес модела на Uniqlo. Именно в този " кодекс на компанията " слагането на клиентите преди всичко и приносът към обществото са изведени като съществени полезности за компанията, които обезпечават на Янаи няколко самопризнания и награди за филантропия. През август милиардерът беше включен в ранглиста на нюйоркската неправителствена организация Asia Society със заслуги към " модернизирането на филантропията " посредством построяването на " световна комерсиална империя, която дава опция на локалните общества ". В съответен мотив за това се трансформира партньорството сред Uniqlo и Организация на обединените нации, в границите на което от 2007 година насам Uniqlo Recycle е предоставила 20.3 млн. облекла за бежанци, евакуирани хора, жертви на естествени бедствия и други нуждаещи се от помощ по целия свят.

Местоположение

Не на последно място, съгласно Джей един от факторите за триумфа на Uniqlo е изборът на местонахождение за изследователските центрове на компанията, където значително се появяват концепциите за продуктите на марката. Според маркетинговия специалист интернационалната мрежа от R&D центрове на Uniqlo е основана съгласно разположението на международните фешън подиуми и затова е съсредоточена в столици на модата като Ню Йорк, Лондон, Милано, Париж, Токио и други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР