Уникално място с мистериозна история крие европейски град. Хълмът на

...
Уникално място с мистериозна история крие европейски град. Хълмът на
Коментари Харесай

Загадъчният Хълм на кръстовете крие страховита история СНИМКИ

Уникално място с мистериозна история крие европейски град. Хълмът на кръстовете е ситуиран на 12 километра северно от дребния промишлен град Шяуляй в Литва. Той е народен център за поклонение. На дребен рид има стотици хиляди кръстове, които съставляват християнската лоялност и монумент на литовската национална еднаквост.



Град Шяуляй е учреден през 1236 година и е окупиран от тевтонските рицари през 14 век. Традицията за слагане на кръстове датира от този интервал и евентуално за първи път е зародила като знак на литовското непокорство на непознатите нашественици. От средновековния интервал Хълмът на кръстовете съставлява мирната опозиция на литовския католицизъм против потисничеството. През 1795 година



Шяуляй е включен към Русия, само че е върнат на Литва през 1918 година Много кръстове са издигнати на хълма след селското въстание от 1831-63 година До 1895 година е имало минимум 150 огромни кръста, през 1914 година 200, а до 1940 година е имало 400 огромни кръста, заобиколени от хиляди по-малки.



Пленен от Германия през Втората международна война, градът претърпява съществени вреди, преди Съветска Русия да си го върне в края на войната. От 1944 година до независимостта на Литва през 1991 година Шяуляй е част от Литовската руска социалистическа република на Съюз на съветските социалистически републики. По време на руската ера поклонението до Хълма на кръстовете служи като жизненоважен израз на литовския шовинизъм. Многократно кръстовете са премахвани.



Три пъти през 1961, 1973 и 1975 година хълмът е бил заравняван, кръстовете са опожарявани или превръщани в остаряло желязо, а регионът е затрупван с боклуци и канализация. След всяко от тези осквернявания локални поданици и поклонници от цяла Литва бързо възвръщат кръстовете на свещения рид.



През 1985 година Хълмът на кръстовете най-сетне е оставен на мира. Оттогава славата на свещения рид се е популяризирала по целия свят и всяка година се посещава от доста хиляди поклонници. Папа Йоан Павел II посещава мястото през септември 1993 година



Размерът и разнообразието на кръстовете е също толкоз изумително, колкото и техният брой. Красиво издълбани от дърво или изваяни от метал, кръстовете варират от три метра височина до дребни. Във ветровитите дни кръстове основават неповторимо красива музика.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР