Уникални кадри с дрон, заснети от Флагман.бг, разкриват какво е

...
Уникални кадри с дрон, заснети от Флагман.бг, разкриват какво е
Коментари Харесай

Уникални кадри от дрон показват, че скъсана защитна дига е наводнила село Черни връх

Уникални фрагменти с дрон, снимани от Флагман.бг, разкриват какво е провокирало потопа в село Черни връх, Община Камено - едно от селата, което бе безусловно удавено от пороя. Щетите са за стотици хиляди левове, а по всичко наподобява, че ще има и две човешки жертви - на баба Стоянка, която към момента се търси, и на брачна половинка й Димитър, който е в доста тежко положение в болничното заведение и възможностите му да оцелее са оскъдни.

Официалната версия е, че дигата на язовира в село Трояново, който се намира на повече от 15 км от Черни връх, е подкопана и оттова водата е тръгнала към другите обитаеми места в Община Камено.

Още през вчерашния ден обаче локалните хора клатеха глави и споделяха, че това е невероятно. Доказват го и днешните фрагменти на Флагман.бг с дрон. Заснета е местността над Черни връх отвисоко, с цел да се види от кое място е пристигнала приливната вълна. За всички е ясно, че колкото и да е мощен дъждът, той те може самичък да провокира толкоз мощна приливна вълна.

Снимките разкриват шокиращи елементи за бедствието. Оказва се, че дигата на така наречен предпазен канал на Черни връх се е скъсала и точно оттова се е отприщила водата, заляла селото. По подигравка на ориста оборудването, направено преди 3-4 години за десетки хиляди левове, с цел да пази Черни връх от сходни наводнения, през вчерашния ден го погуби, разяснява изданието.

Поради нечие безумно решение, каналът е бил прокопан с екскаватор, без да се обезопаси по никакъв метод. И напълно закономерно през вчерашния ден - при първия по-сериозен дъжд, големият поток е намерил едва място, отнесъл е част от дигата и е шурнал към селото.

В дерето на Черни връх в този миг са се вливали и води от местността „ Свети Георги ". Мощната приливна вълна оттова е тръгнала към най-ниската и уязвима част на селото - вилната зона, където е била къщата на Стоянка и Димитър.

Кадрите демонстрират същинското измерение на бедствието. Къщата на Стоянка и Димитър е била изцяло законно построена, само че за какво е позволено да бъде издигната в най-ниската част, където се образува водосбор - остава мистерия. Освен нея са потърпевши още няколко вили, икономически постройки, до такава степен са достигнали няколко намачкани до неразбираемост коли, влачени от водата близо километър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР