Уникална за България експертиза установи категорично възрастта на Омар, който

...
Уникална за България експертиза установи категорично възрастта на Омар, който
Коментари Харесай

Уникална експертиза категорично установи възрастта на Омар, погубил полицаи в Бургас

Уникална за България експертиза откри изрично възрастта на Омар, който тъкмо преди една година с рейс, цялостен с незаконни мигранти, опустоши и умъртви бургаските полицаи-герои Йордан Илиев и Атанас Градев. Това  окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, потърсен за коментар до каква степен е стигнало следствието по случая, който почерни страната. 

" Прокуратурата е работила задоволително експедитивно, с цел да завърши следствието в границите на година. По делото има неповторима по темперамент сложна съдебно-медицинска експертиза, която е определила възрастта на Омар - на база освен външни белези, само че най-много разбор на цялата костна конструкция. Обект на проучването са тазови кости, коленни стави, стави на ръка. Наред с това е направена и ортопантомография - разбор на зъбния статус. Всички зъби на изследваното лице са непрекъснати, която значи, че са със приключен коренов напредък. Предвид тази конструкция и развиване на зъбите лицето няма по какъв начин да е под 18 години. Заключението от тези проучвания е, че Омар е във възрастовата група над 18 и под 20 години ", сподели обвинител номер 1 на Бургаска област.

Изследването е неповторимо по темперамент и методика, тъй като няма данни досега да е направено у нас. Това се прави единствено в огромните футболни тимове, когато подписват контракти с африкански играчи, защото лъжат за възрастта си. Клубовете разполагат с такава технология да открият действителните им години, осведоми " Флагман ".

Окръжният прокурор Георги Чинев означи, че скоростта, с която се движел автобусът-убиец, също е открита. Той навлязъл в кръговото кръстовище " Трапезица " с 78 км/ч, а разрешената скорост е до 40 км/ч, т.е. съвсем двойно по-бързо от позволеното придвижване. Такава е била скоростта и при удара с полицейската кола. Тежко транспортно средство, претъпкано с хора, движещо се толкоз бързо, се равнява на бомба на колела.

Разследването по делото е завършило, само че какво следва, коментира прокурор Георги Чинев:  " Когато следствието по всяко дело завърши, на оправомощените лица, а това в тази ситуация са обвиненият и наследниците на потърпевшите на починалите полицейски чиновници, им се дават да се срещнат с материалите по делото, което се назовава предявяване. И по-късно се изготвя едно мнение, делото се изпраща на прокурора, който в едномесечен период би трябвало да го внесе в съда с обвинителен акт. Ако приемем, че предявяването ще отнеме повече време, да кажем 10-15 дни, защото делото е в огромен размер като количество, а и оправомощените лица не са малко, по-късно по закон прокурорът има месец да се произнесе. Надявам се и считам, че до месец и половина-два делото е импортирано в съда с обвинителен акт и планувано за разглеждане. Въпреки огромния размер година след нещастието следствието е завършило ", приключи прокурор Чинев.

Старши инспекторите от Първо районно ръководство Атанас Градев, на 43 години, и 30-годишният Йордан Илиев изгубиха живота си рано сутринта на 25 август 2022 година, когато бяха пометени дружно с патрулния си автомобил от препускащ с гневна скорост рейс, цялостен с мигранти. Паметникът, който бе открит през днешния ден, е подложен навръх мястото на удара, а двата камъка символизират конфликта сред живота и гибелта.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР