Уникална операция за корекция на гръбначно изкривяване на дете извърши

...
Уникална операция за корекция на гръбначно изкривяване на дете извърши
Коментари Харесай

Уникална гръбначна операция извърши израелски професор в Горна баня

Уникална интервенция за промяна на гръбначно деформиране на дете извърши екип от израелския професор Ижар Фломан и експерти от ортопедичната клиника в Горна баня.

Интервенцията по метода ApiFix е направена на 16-годишно момче с към 60 градуса деформиране на гръбначния дирек. Методът е прилаган единствено в няколко страни в света и едвам за повторно у нас. Представлява слагане на титанов имплант, който след това поправя изкривяването благодарение на профилирани извършения. Очаква се с интервенцията и последващата кинезитерапия, включваща и извършения по метода на Schroth, изкривяването при пациента да бъде обезщетено на половина.

Операцията е осъществена от хирурзите доктор Джеров и доктор Диков под управлението на проф. Фломан. Тя е следена и от ръководителя на клиниката в Горна баня доктор Боян Христов. Израелският доктор е създател на новаторския способ и държи персонално да следи по какъв начин се ползва той в началото при всеки екип.

Първата такава интервенция у нас е извършена в болница " Токуда " от екипа на доцент Яблански и също е следена персонално от професора. Специалисти разясняват, че ApiFix e по-щадящ за пациентите от общоприетия действен способ и резервира значително придвижванията на гръбначният дирек и торса. Новият способ се ползва при деца с единична гръдна или гръдно-поясна сколиоза с деформиране на гръбнака сред 40 и 60 градуса и непокътната еластичност на структурите.

Екипът се надява и отсега нататък сходни интервенции да бъдат осъществявани у нас. Засега те не се покриват от здравната сподели. Фондът за лекуване на деца е отказал да заплати импланта на 16-годишния пациент в претекста, че не е направена социална поръчка. Цената на здравното произведение е към 10 000 лв. и е покрита от фамилията на момчето.

След София проф. Фломан е отпътувал за Канада, където ще следи първите две такива интервенции за Северна Америка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР