Уникална не само за България, но и за света четириконхална

...
Уникална не само за България, но и за света четириконхална
Коментари Харесай

Откриха уникална църква в крепостта Залпада край Крушари

Уникална освен за България, само че и за света четириконхална черква откриха археолозите при разкопките на крепостта Залдапа край Крушари.  

Залдапа е най-големият укрепен древен център в земите на днешна Добруджа. 

Тя е ситуирана в местността Калето сред селата Абрит и Добрин. Първите археологически изследвания в Залдапа датират от 1906-1910 година Впоследствие са осъществявани частични теренни проучвания и наблюдения. За страдание през годините античният строителен материал по разнообразни аргументи е подлаган на редовно плячкосване и разрушение, което е почнало още през ХІХ в. и продължава до наши дни. Екипът от българи, канадци и французи работи на Залдапа трета година. В крепостта към този момент са открити шест църкви.

През тази седмица сезонът за археологически изследвания на крепостта Залдапа завършва. По думите на ръководителя на интернационалния екип проф. Георги Атанасов откриването на четириконхалната черква е нещо извънредно и то за следващ път потвърждава, че Залдапа ще продължи да изненадва и провокира археолозите в идващите най-малко 100 години.

Благодарение на обезпечената от община Крушари защита от две години са прекратени и набезите на иманяри, споделя още проф. Атанасов.  

Доц. Доминик Моро от Франция, съорганизатор на интернационалния екип на Залдапа, показа, че за жалост тази година екипът е по-малоброен, а времето за работа е от едвам три седмици.

До края на месец август кметът на община Крушари даде обещание, че откритите мрамори ще бъдат сложени в лапидариума, с цел да бъдат налични за всички искащи да ги видят. А очакванията на целия екип на Залдапа е след приключването на настоящия план работата в крепостта да не завърши.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР