Унгарската централна банка отново повиши днес основната си лихва до

...
Унгарската централна банка отново повиши днес основната си лихва до
Коментари Харесай

Криза! Унгарската централна банка отново повиши основната лихва, за да се справи с инфлацията

Унгарската централна банка още веднъж увеличи през днешния ден главната си рента до 9,75 на 100 и то единствено две седмици след предходното нарастване, което я откри на най-високото ѝ ниво от 2008 година, съобщи Франс прес.

Страната се сблъсква с галопираща инфлация и обезценяване на локалната валута, както и с борба с Европейска комисия за деблокиране на 7,2 милиарда евро европейски дотации по проекта за възобновяване. Те са спрени поради незадоволителната битка против корупцията.

На 28 юни Унгарската централна банка към този момент увеличи със 185 базисни пункта главната си рента и тя доближи 7,75 на 100, което е най-високото ѝ ниво от международната финансова рецесия през 2008 година, напомня Агенция Франс Прес.

Новото повишаване се обосновава с нуждата да се фиксират прогнозите за инфлацията, заяви в официално съобщение финансовата институция.

От няколко месец инфлацията в Унгария е с двуцифрена стойност за първи път от 20 години и то макар ограниченията за таван на цените, наложени от премиера Виктор Орбан.

Според анализатори това ново решение за паричната политика цели и да стабилизира форинта, който се срина по отношение на еврото от няколко седмици поради несигурността към обстановката с блокираните европейски средства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР