Унгарската група бе кандидат и за българската ОББ, но продавачът

...
Унгарската група бе кандидат и за българската ОББ, но продавачът
Коментари Харесай

Собственикът на Банка ДСК - OTP Group, купи банка в Сърбия за 125 млн. евро

Унгарската група бе претендент и за българската ОББ, само че продавачът от NBG избра офертата за 610 млн. евро на белгийците от KBC Group

Това е третата договорка на OTP Group в района за тази година и втора с гърците от NBG. Още по тематиката
Унгарската OTP продължава експанзията си в Централна Европа

Гръцката финансова институция ще се концентрира върху активността си в страната

KBC ще заплати 610 млн. евро за ОББ, което е най-високата цена, плащана за българска финансова институция

Очаква се утвърденият покупател да стане явен до края на годината

Намаляването на оборота и емитентите са главните аргументи за договорката
Трето за тази година изкупуване на банка в района направи унгарската OTP Group, с което усилва пазарното си наличие в тази част на Европа. След като през май погълна хърватската Splitska banka, а преди месец закупи румънската Banca Romaneasca, на 4 август е финализирана договорка и за сръбската Войводянска банка, излиза наяве от известие на уеб страницата на групата. Това е втората кредитна институция, която унгарците купуват от гръцката NBG за тази година, помагайки й да извърши проекта си за реструктуриране, натрапен от донорите на избавителна помощ. Друга гръцка група, към която има упования, че заради същите аргументи ще се засилва в продажби на районен банков бизнес, е Piraeus.

За по-голямо парче от пазара

Сделката в Сърбия е за №9 по величина на активите в западната ни съседка, като цената на транзакцията е 125 млн. евро. Оценката е обща - както за банката, по този начин и за свързани с нея компании, най-голямата от които е NBG Leasing. OTP участва на пазара в Сърбия от 2005 година и с придобиването на Войводянска банка ще усъвършенства пазарния си дял на 5.7% съгласно личните й разбори. Сливането на двете институции пък би довело до седмия по величина състезател на банковия пазар в Сърбия.

Месец по-рано, през юли, OTP Bank - Румъния, закупи 99.28% от капитала на Banca Romaneasca, където също към този момент имаше пазарно наличие. Отново продавач бе гръцката NBG. С това позициите на OTP в банковия бранш на Румъния се приближават до 4% при блян за постигане на 5% дял. В класацията по мярка на активите банката на OTP в страната ще стане 8-ма, когато договорката бъде дефинитивно финализирана. Цената на придобиването не бе обявена, само че сделката сред страните включва погашение на заем от 550 млн. евро, който Banca Romaneaska има към NBG.

През май унгарската група купи и банка в Хърватия, с което пазарният дял на OTP там се чака да скочи до 10%. Продавач на Splitska banka, която е петата по величина на локалния пазар, бе френската Société Générale Group. Нейната тактика е да се концентрира върху главните си пазари и да влага там, където може да се подреди измежду първите три играча, което изяснява раздялата й с хърватското владеене.

Проверка на апетита

Поредицата от изкупувания, които OTP Group прави в района, не са изненада, откакто през 2011 година основният й изпълнителен шеф Шандор Чани разгласи, че се интересува от покупката на банки съответно в Румъния, Словакия, Хърватия и Сърбия. Причината е, че това спомага за по-бързото уедряване на пазарен дял, което в банковия бизнес води до по-големи облаги. Отделно районът предлага по-висока възвръщаемост на капитала от междинното за Европа. Не на последно място ниските лихви подтикват бизнеса да влага в доходоносни активи.

Унгарската група, която е притежател на втората по величина банка в България - Банка ДСК, бе претендент и за българската ОББ, което можеше да я сложи наедно с Уникредит Булбанк на локалния пазар. Конкурсът протече в края на предходната година, само че продавачът NBG избра офертата за 610 млн. евро на другия участник в надпреварата - белгийците от KBC Group.

Експанзията на унгарската група е улеснена и от натиска, оказван върху четирите редовно значими гръцки банки да свият задграничния си бизнес и да се концентрират върху домашния си пазар, като до момента конкуренцията за районните им банки е главно от централноевропейски играчи. За NBG раздялата със задгранични сдружения в района е осъществяване на проекта за реструктуриране, изтънчен от донорите на избавителна помощ в рецесията отпреди пет години. Подобен ангажимент има и друга редовно значима гръцка банка, Piraeus Bank, чийто основен изпълнителен шеф Христос Мегалу разгласи през юни, че приготвя за продажба бизнеса си в района. Освен в България " Пиреос " има банки в Румъния, Сърбия, Албания и Украйна. Засега за покупко-продажби не се оповестява, само че са видни опитите на групата да усъвършенства финансовите си индикатори посредством по-меки ограничения. Наскоро Piraeus контракти изчистването на портфейл от просрочени корпоративни вземания за 43 млн. евро, отпуснати от сръбската й банка, което би могло и да е стъпка по почистване на салдото преди продажба. Според източници от колекторския бизнес продажба на пакет просрочени заеми за 50 до 100 млн. евро приготвя и българската Пиреос банк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР