Унгария ще измени до края на октомври няколко закона, критикувани

...
Унгария ще измени до края на октомври няколко закона, критикувани
Коментари Харесай

Орбан в отстъпление: Унгария обеща да поправи закони, за да вземе фондовете от ЕС

Унгария ще промени до края на октомври няколко закона, подложени на критика от Европейската комисия, в случай че бъде реализирано съглашение за финансова помощ с изпълнителната власт на Европейски Съюз. Това съобщи във вторник началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, представен от Ройтерс.

През април - регулацията, която слага според достъпа до европейските фондове със съблюдаването на законността.

Унгария имаше няколко месеца да отговори на забележките и въпросите на Еврокомисията за спазването на европейските стандарти. Във вторник представител на Брюксел удостовери, че държавното управление в Будапеща е изпратило отговори, в които прави оферти за законодателни промени. Еврокомисията в този момент ще изследва дали те биха трансформирали обстановката със отбраната на евросредствата от погрешно харчене, разхищаване и корупция, и ще разгласи дали е удовлетворена от проектите на държавното управление за промени.

Заедно с Полша Унгария се опита да спре влизането в действие на механизма, само че Съдът на Европейски Съюз отхвърли желае й той да бъде разгласен за незаконен. Обжалването беше част от договорка сред Орбан и полския министър председател Моравецки с европейските водачи, против която двамата се отхвърлиха да наложат несъгласие на приемането на европейския бюджет за 2020-2027 година

Говорителят уточни като въпроси, които се преглеждат в отговорите на Унгария рестриктивните мерки за дейно следствие на случаи за злоупотреби с еврофондовете, преследването на спора на ползи и оспорването на нелегитимни решения на формалните управляващи.

The Hungarian Government has sent its reply to the on conditionality, which was preceded by intensive consultations. In just one month, we held 10 video conferences & numerous meetings while more than 100 draft measures have been circulated & discussed.
— Judit Varga (@JuditVarga_EU)

Според унгарския правосъден министър Джудит Варга отговорите на Будапеща са резултат от " интензивни съвещания " с Брюксел, като единствено за един месец са извършени 10 видеоконференции и са разменени и разисквани над 100 оферти за промени.

" Ние към този момент представихме част от тези (законови промени) и обещахме още няколко промени, в случай че договорката с Комисията бъде подписана ", сподели началникът на премиерския кабинет Гергели Гуляш на брифинг.

Той добави, че измененията ще обезпечат " по-строга от всеки път " и най-прозрачна система за контрол на потреблението на средства от Европейски Съюз и договорите за публични поръчки.

Според шефа на премиерския кабинет, в случай че Еврокомисията утвърди обещаните промени, ще може да бъде закрита процедурата за върховенството на закона, което ще отвори на Унгария пътя към одобрение на нейния проект за възобновяване и резистентност, както и на достъпа й до оперативните стратегии за 2020-2027 година, които стоят блокирани.

В момента България, Унгария, Полша и Нидерландия са единствените европейски страни, които не употребяват европейските пари за възобновяване от пандемията. Плановете на Унгария и Нидерландия още чакат зелена светлина от Еврокомисията, първият да се изпълнят изискванията, вторият - още се проучва, откакто.

Еврокомисията отхвърли да оцени качеството на препоръчаните от Будапеща законови промени. Неин представител обаче акцентира, че процедурата по върховенството на правото е друга от тази за одобрение на проекта за възобновяване, въпреки, че " някои въпроси са сходни или даже идентични " и че двете се движат със лична скорост.

Унгария е единствената европейска страна, против която е задействана процедурата, заложена в. Тя планува при систематични отклонения от демократичните стандарти, Еврокомисията да предлага заледяване или лишаване на европейски средства, което предстои на утвърждение от страните членки с квалифицирано болшинство.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР