Унгария призова Европейската комисия да започне процедура срещу България заради

...
Унгария призова Европейската комисия да започне процедура срещу България заради
Коментари Харесай

Унгария настоява ЕК да започне процедура срещу България заради таксата за газа

Унгария прикани Европейската комисия да стартира процедура против България поради новата такса върху преноса на съветски газ и прикани България в това време да спре използването на таксата, заяви „ Ройтерс “.

Унгарският министър по въпросите на Европейски Съюз Янош Бока разяснява, че България е приела регламента без авансово съобщение или консултация с Унгария.

„ Българският налог съставлява сериозна опасност за енергийната сигурност на Унгария и на целия район “, предизвести Бока в X, прочут преди като Twitter.

Според министъра данъкът е нарушаване на правото на Европейски Съюз, защото се квалифицира като имащ равностоен резултат на мито, което опонира на разпоредбите на вътрешния пазар на Европейски Съюз, митническия съюз и общата комерсиална политика.

„ Днес изпратих писмо до Европейската комисия, призовавайки ги неотложно да стартират процедура за нарушаване против България. Освен това желаех от България да спре използването на налога до привършване на тази процедура “, сподели Бока.

Бока добави, че в случай че Европейска комисия не извърши настояването, Унгария е подготвена да се обърне към Съда на Европейски Съюз до края на годината.

„ Зимата идва, няма време за очакване. Унгарското държавно управление се ангажира да отбрани унгарските фамилии и да подсигурява сигурността на енергийните доставки на нашата страна “, сподели той.

Унгария – която поддържа относително близки връзки с Москва – е една от дребното страни от Европейски Съюз, които към момента одобряват обилни размери съветски тръбопроводен газ, най-много посредством Турски поток и сухопътни връзки в Турция, България и Сърбия.

Новият български закон, който към този момент е в действие, постанова ново мито от 20 лева/MWh (10,27 евро/MWh) върху преноса на съветски газ.

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон сподели на 17 октомври, че нейният маджарски сътрудник е повдигнал въпроса за новия налог на среща на енергийните министри на Европейски Съюз в Люксембург.

„ От позиция на Европейска комисия моите сътрудници в търговията ще прегледат детайлностите “, сподели Симсън. „ Това е комерсиална мярка и те ще проучват решението, наложено от българска страна.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР