Унгария и Беларус подписаха ядрено споразумение, предаде Ройтерс. Будапеща заяви,

...
Унгария и Беларус подписаха ядрено споразумение, предаде Ройтерс. Будапеща заяви,
Коментари Харесай

Унгария и Беларус подписаха ядрено споразумение

Унгария и Беларус подписаха нуклеарно съглашение, съобщи Ройтерс. Будапеща съобщи, че то е с „ огромно значение “ за страната.

Унгарският външен министър Петер Сиярто уточни, че договорката се отнася до трансфер на технологии и познания от Беларус, които да подкрепят построяването на втората унгарска атомна електроцентрала – „ Пакш 2 “.

Тя се строи от съветската компания „ Росатом “.

Проектът за АЕЦ „ Пакш 2 “ е уголемение на съществуващата АЕЦ „ Пакш “, която е първата и единствената атомна електроцентрала, работеща в Унгария.

Площадката на централата „ Пакш 2 “ се намира в рамките на площадката на АЕЦ „ Пакш “ на брега на река Дунав, почти 5 км южно от град Пакш в област Толна в Унгария.

Основният план за двата блока на новото оборудване беше финализиран през октомври 2019 година Всеки енергиен реактор с водно изстудяване и водно модериране ще бъде затворен в конструкция с двойна защитна обвивка за отбрана против трусове, цунами, урагани и самолетни произшествия.

Правителствата на Унгария и Руската федерация подписаха съглашение през март 2014 година за даване на държавен заем от 10 милиарда евро на Унгария за финансиране на 80% от плана. Срокът за погасяване е 21 години.

Останалите 20% от цената на плана се възнамерява да бъдат финансирани от държавното управление на Унгария.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР