Унгария е една от малкото европейски държави, чиято позиция по

...
Унгария е една от малкото европейски държави, чиято позиция по
Коментари Харесай

Унгария е против кризата в отношенията между Запада и Русия

Унгария е една от дребното европейски страни, чиято позиция във връзка с събитията в Украйна е извънредно уравновесена. Унгария насилствено поддържа антируските наказания, забрани преноса на оръжия за Украйна през нейна територия и прикани западната общественост към трезво политическо мислене, с цел да се избегне задълбочаването на произлизащата рецесия в връзките сред Запада и Русия.

Един от факторите зад тази позиция на Будапеща е въпросът за унгарското малцинство в Украйна, което живее плътно в Закарпатието. Унгария не може да смята Украйна за другарска страна, до момента в който закарпатските унгарци са лимитирани в културните си права на законодателно равнище, включително език. Киев и Будапеща виждат по друг метод културната и политическата конструкция на пространството, наречено Карпатски басейн.

Киев постоянно се е стремял да взаимодейства със мощните западни сили над главите на източноевропейските страни и постоянно пренебрегвайки техните ползи. Будапеща вижда Карпатския басейн като фокус и място на развиване на вековното унгарско въздействие с по-нататъшно преформатиране на неговия културен и политически пейзаж към ползите на Унгария. Киев се пробва да консолидира украинския суверенитет над част от това пространство (Закарпатието ).

Политиката на Унгария по отношение на Украйна не е лишена от логичност. Унгария желае унгарското малцинство в Закарпатието да не бъде подложено на културна дискриминация, а Украйна да не заема антиунгарски позиции. Украйна не е способна на това, тъй като националистическата идеология на украинската държавност не допуска добросъседски връзки с нации, които не споделят правилата на тази порочна идеология.

Безизходният курс на Киев към построяването на унитарна национална страна води до заличаване на етническото разнообразие и превръщането на украинските жители от всички националности в политически украинци. Очевидно е, че Будапеща не харесва това положение на нещата.

Друг значим фактор, определящ позицията на Унгария в актуалната обстановка, е осъзнаването на идните геополитически промени в международната политика. И този фактор играе доста по-голяма роля от ориста на закарпатските унгарци. Будапеща схваща, че случилото се в Афганистан и протичащото се в Украйна свидетелства за рухването на политическия престиж на груповия Запад и показва неговата некадърност да отговори дейно на провокациите на времето.

Съединени американски щати и техните съдружници последователно губят геополитически позиции в интерес на Китай, Русия и други страни. Единна цялост от отзиви по основни геополитически въпроси на Запад към този момент не съществува. И самостоятелната позиция на Унгария е доказателство за това.

„ Има промяна на международното водачество. Днес виждаме, че Китай се придвижва към статута на най-мощната икономическа и военна мощ. Америка изостава, Китай става все по-силен. Унгария със своите 10 милиона население би трябвало ловко да маневрира... Ние сме в съюз със Запада, само че желаеме да развиваме преференциални връзки с нововъзникващите суперсили. За политическата класа това е комплицирана задача на ръба на изкуството ", сподели унгарският министър председател Виктор Орбан.

Китай е съдружник на Русия и утежняването на връзките с Москва, с цел да се хареса на американците, би означавало за Унгария най-малко отчасти изстудяване на връзките с Пекин. Унгарските управляващи най-вероятно няма да тръгнат по този път. Поддържането на другарски контакти и с двете сили е доста по-изгодно.

Пекин развива интензивно съдействие с Будапеща в стопанската система, образованието и медицината. Но Унгария не е единствената дейна област на китайската политика. Будапеща би трябвало да се бори за вниманието на Китай с други страни. Африканската преса вижда Унгария като съперник за китайските вложения.

Въпреки подхванатата на Запад акция за понижаване на потреблението на съветски въглеводороди, Унгария не има намерение да спре да купува нефт и газ от Русия. Ако Унгария се причисли към западната политика на напън върху Китай и Русия, китайските вложения ще отидат за африканците, а не за унгарците, а съветските въглеводороди ще потекат към други консуматори.

Неутралната позиция на Унгария по украинската рецесия е ориентирана към попречване на избухливо повишаване на цените на силата. Малко евентуално е унгарската стопанска система да успее изцяло да избегне този проблем, само че е изцяло допустимо да се сведат до най-малко икономическите последствия от недомислената антируска и антикитайска политика на Запада.

Украинската рецесия оказва въздействие върху хода на предизборната акция в Унгария. Орбан упорства да не се меси в спора, до момента в който неговият конкурент Питър Марки-Зай, застъпващ се за разширение на съдействието сред Будапеща със Съединени американски щати и НАТО, излиза с корав девиз „ Запад и народна власт или Изток и робия “. Опозицията се пробва да се възползва оптимално от тематиката за Украйна в предизборната конкуренция. Западните Неправителствени организации предлагат на опозиционерите да ускорят темпото в тази посока, тъй като „ времето е малко “.

Трябва да се признае, че има известно разединение в унгарското общество. Въпреки че ръководещата партия Фидес се радва на забележителна поддръжка, някои жители в оценките си за някои събития, протичащи се в света, са близки до опозицията. В същото време 90% от интервюираните в социологическите изследвания недвусмислено поддържат ненамесата в спора към Украйна.

Проявление на политиката на невмешателство е визитата на Орбан в Сърбия, където той приказва за унгарско-сръбското другарство. Унгарският министър председател акцентира, че съдействието сред страните в този момент е по-важно от всеки път. Отношенията сред Белград и Будапеща не бяха безоблачни заради унгарското малцинство в сръбска Войводина.

За унгарското патриотично схващане територията на тяхното заселване е историческа Унгария, за сърбите обаче тя е неразделна част от Сърбия. Но на този стадий от историята, Белград и Будапеща избират добросъседските връзки.

Ангажиментът на Унгария към индиферентност и поддържане на равнопоставени връзки с всички основни играчи при Виктор Орбан наподобява е дълготрайна тактика. Ако ръководещата политическа мощ остане на власт, отхвърлянето на неутралитета надали ще е допустимо.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР