Уморени ли сте от добре познатия черен пипер? Търсите ли

...
Уморени ли сте от добре познатия черен пипер? Търсите ли
Коментари Харесай

Бял пипер и как да го използваме

Уморени ли сте от добре познатия черен пипер? Търсите ли нещо ново, което да издигне ястията ви на друго равнище? Не търсете повече, а пробвайте белия пипер.

Той е относително нова за нашия район фалшификация, по-използван е в азиатските страни. Има приложение и в обичайна китайска медицина. Подходящ е за овкусяване на супи, сосове, картофи и не оставя черни прашинки, сходно на черния пипер.

Черният и белият пипер идват от едно растение, само че имат разлика във усета. Белият пипер е по-мек, по-малко лют и с по-земен усет. Тъй като обвивката му е по-проста от тази на черния пипер, в състава му отсъстват някои химични съединения и това води до разликата във усета. Кое избираме значително зависи от нашите вкусови желания и не можем да кажем, че едното е по-добро от дугото. Разбира се, най- добре е да имаме на разположение и черен, и бял пипер. Белият пипер има доста удобно деяние върху организма.

Ползи от бял пипер

- понижава болката и сковаността на ставите и оказва помощ за контролиране на кръвното налягане;

- подкрепя храносмилането, като контролира количеството стомашна киселина;

- Може да помогне за понижаване на риска от хронични болести като рак, диабет и сърдечни болести заради своите противовъзпалителни свойства;

- Може да се употребява като естествено болкоуспокояващо средство заради способността му да подтиква производството на ендорфини в мозъка;

- Съдържа съществени минерали като калций, калий и желязо, които са значими за поддържането на положително здраве.

Кулинарна приложимост на бял пипер

 по какъв начин се употребява бял пипер

Сос Бешамел

Разтопяваме 100 г масло на тигана и прибавяме 2-3 с.л. брашно. Запържваме и последователно прибавяме прясно мляко при непрекъснато бъркане до приемане на мечтаната плътност. Овкусяваме соса Бешамел със сол и бял пипер.

Стек с бял пипер

Използваме го в маринатата за месото - соев сос, чесън и бял пипер. Месото престоява в нея, преди да се изпече на тигана, след което се гарнира със салата или ориз.

Омар с бял пипер

Много известно ядене в южноазиатската кухня. Принципът е като при стека. Ракът престоява в марината от чесън, лук, бял пипер и джинджифил. Получава се ароматно и пикантно морско ядене.

Крем чорба от карфиол

Приготвя се, като се блендират свареният карфиол, сметана, пилешки бульон. Овкусява се с бял пипер и индийско орехче.

Вижте и:

- Здравословни изгоди и вреди от черния пипер;

- Розов пипер - какво би трябвало да знаем;

- Кайенски пипер - горещата фалшификация в кухнята.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР