Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин

...
Умъртвяването на заразените с африканска чума прасета е единственият начин
Коментари Харесай

Брюксел ни обеща компенсации за загубите в свиневъдството

Умъртвяването на инфектираните с африканска чума свине е единственият метод за преодоляване на обстановката в България. Хората, които изгубят животните си ще бъдат финансово обезщетени. Еврокомисията поема и 75% от разноските, свързани с умъртвяването и дезинфекцията на фермите.Това сподели в изявление за Българска национална телевизия еврокомисарят по опазване на здравето и сигурност на храните Витянис Андкрюкайтис. Той е в непрекъснат контакт с българските управляващи и е подготвен да се срещне с министъра на земеделието Десислава Танева.

"Вирусът е доста рисков за прасетата и сега няма ваксина против него. Той се популяризира и измежду дивите свине и най-вероятно е пристигнал в България от Румъния, а там от - Украйна и Молдова. Знаете, че европейския ветеринарен екип на място сега е на място в България. Те работят един до друг с българските публични контролни управляващи и ветеринарните служби. Много е значимо да се разбере по какъв метод инфекцията е минала към една от най-големите свинеферми в страната ви ", сподели Андкрюкайтис.

Еврокомисарят напомни, че преди две години в България още веднъж е имало африканска чума, само че единствено при диви свине и тогава не се е стигнало до заразяването на домашните. Според него е доста значимо хората да схванат какъв брой сериозен е в този момент казусът. Според него хората по места би трябвало да схванат, че обстановката е доста комплицирана. Трябва сигурно да се спре разпространяването на болестта посредством дивите свине, незаконна търговия, посредством храната на прасетата, посредством превоза и човешкия фактор. Много е значимо да се разбере, че човешките действия, особено незаконната продажба на свинско месо е доста рискова. Андкрюкайтис сподели още, че избиването на животните е доста мъчително за хората, само че това е единственият метод, с цел да бъде спряна болестта. Трябва да бъдат умъртвени освен инфектираните свине, само че и тези, които са били наоколо до тях. Той счита, че не би трябвало да се търсят тайни теории, свързани с тези ограничения. Само по този начин може да бъде избавен целия бранш и бъдат понижени икономическите вреди. Още повече, че в този момент е доста топло и вирусът продължава да се популяризира бързо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР