Улици във Варна лепнат, оплакаха се читатели на Varna24.bg.Все едно

...
Улици във Варна лепнат, оплакаха се читатели на Varna24.bg.Все едно
Коментари Харесай

Внимание! Улиците във Варна са лепкави - отлепват подметки и късат сандали

Улици във Варна лепнат, оплакаха се читатели на Varna24.bg .

Все едно си настъпил в дъвки и обувките залепват на тротоара. На един по този начин му бе залепнал чехъла, че напряко се скъса, описаха очевидци.

Те конкретизират региона на лепкавите улици към Паметника-порта на 8-ми Приморски полк. В Морската градина също е лепкаво по алеите, настояват нашите читатели.

Всичко е от липите. Сега капят. Вижте им листата, изясняват други варненци.

Всяка заран отстранявам по 15-ина минути да шетам прозорците на колата. Цялата лепне, описват още наши читатели.

Причината съгласно осведомени се дължи на замърсяването. Колите бълват газове, които са летливи и полепват по листата на дърветата. Така те стартират да капят, изясняват те.

Това обаче е медената роса, отделяна на листни въшки. Приблизително по същото време като популацията от листни въшки, липовият цвят доближава своя връх - ето за какво доста занимание градинари допускат, че точно цветният нектар покрива всичко с лепкавия пласт. Листните въшки смучат богатия на хранителни субстанции сок от листните вени на липите. Те обаче употребяват главно протеина, съдържащ се в ниски концентрации, и отделят по-голямата част от доста по-високо съсредоточените захари. Следователно, медената роса е съвсем чист захарен сок. Съдържанието на вода се изпарява доста бързо при изсъхнало време през лятото и остава леплив пласт захар. Явлението не се демонстрира при дъждовно време, защото изобилният дъжд унищожава популацията на листните въшки, като измива огромна част от насекомите от листата. Освен това медената роса се разрежда толкоз доста, че към този момент не залепва.

Така наречените саждисти гъбички са се специализирали в разлагането на високоенергийната медена роса. Гъбите не са индивидуален тип, а група от разнообразни родове с сходен метод на живот. Обикновено лишава единствено няколко дни, до момента в който покритието с медена роса върху листата и транспортните средства на някои места почернее - сигурен знак, че гъбите са се заселили върху екскрементите. След като това черно покритие се е образувало върху каросерията или прозорците на автомобил, паркиран под липата, то се изгаря на пламтящото слънце и води до петна и щета на лаковото покритие. Между другото: Освен с мравки, пчелите се хранят и с медена роса. Дори е най-важната суровина за тъмния, доста благоуханен горски мед.

Като цяло зимната липа (Tilia cordata) е по-малко наранена от листни въшки, в сравнение с лятната вар (Tilia platyphyllos). Сребърната липа (Tilia tomentosa) има леко окосмени и плътни издънки и долни листа, които възпират листните въшки. Освен някои липи, планинските кленове и норвежките кленове също са мощно нападнати от листни въшки през лятото. След това медената роса капе и от тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР