Поредна негативна статистика за страната ни - българските деца са

...
Поредна негативна статистика за страната ни - българските деца са
Коментари Харесай

Българчетата са първи по пушене и пиене

Поредна отрицателна статистика за страната ни - българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис.

" Това са доста стряскащи резултати, тъй като са свързани с подрастващите хора, дребните деца. За мен беше шокиращо, че децата на 11 години пушат толкоз цигари, колкото и електронни цигари. Това, че нашите младежи са първи по пушене и приложимост на канабис, е стряскащо. Това е проучване за здравното държание на децата сред 11 и 15 години, което се прави от 40 години насам ", каза председателят на Коалиция за живот без тютюнев пушек доктор Гергана Гешанова в студиото на " България заран ".

По думите ѝ резултатите " би трябвало да ни разбутат ".

" Това демонстрира, че нашите деца нямат положителни привички на живот, няма добър взор върху здравословния метод на живот, нямат построена ценностна система. Първо е какво вършим у дома - не може аз да заведа детето на площадката и аз да съм до него и да пуша цигара, или пък да пия алкохол. То приема, че това е обикновено. Естествено, че като порасне и то ще го направи ", добави доктор Гешанова за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че страната от дълго време е трябвало да насочи внимание към здравното обучение.

" Направи ми усещане, че малко от децата, които са изследвани, знаят за следствията. Те споделят, че електронните цигари са същинска злина и допълват: " Направете ги недостъпни ". Големите нямаме ли повече мозък и разсъдък, с цел да го създадем това? Има неща, които се вършат, само че те се вършат много официално. Децата би трябвало да бъдат просветени, тъй като те виждат какво вършат големите - тези, които им харесват, и копират. Освен това те си споделят: " Навсякъде е цялостно с реклами, за какво да не ги използвам ", разяснява още ръководителят на Коалиция за живот без тютюнев пушек.

Д-р Гешанова е на мнение, че заклетите пушачи няма да се повлияят от грозните картини на кутиите за цигари.

" Но едно дете, когато се приближи на касата и види тези грозни картини, може би в мозъка му нещо ще се задвижи. Разбира се, в случай че я няма тази палитра от аромати, привличащи, в случай че типът на цигарите постоянно е идентичен и в случай че не е по този начин налично - тогава може би нещо ще се промени в мисленето на децата. Тези, които са от по-заможни фамилии, повече протягат ръка към това. Ценностната система на тези деца не е построена вярно. Детето не мисли за своето здраве. Трябва някой да му каже ", безапелационна е тя.

Всъщност се оказва, че след пандемията има растеж на тютюнопушенето.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР