Украйна продължава с атаките срещу руски петролни рафинерии и след

...
Украйна продължава с атаките срещу руски петролни рафинерии и след
Коментари Харесай

Business Insider: Украйна предизвиква САЩ с продължаващите атаки срещу руски рафинерии

Украйна продължава с офанзивите против съветски петролни рафинерии и след отпущането на дълго чаканата помощ от Съединени американски щати и макар обстоятелството, че Вашингтон категорично прикани Киев да се откаже от тях, разяснява американското издание Business Insider, представено от " Фокус ".

Военното управление на Украйна реши да нападна съветската енергийна инфраструктура в отговор на отслабването на въздействието на западните наказания, както и забавянето на даването на помощ. И до момента в който Съединени американски щати се колебаеха да дават помощ, Киев имаше безапелационни причини да води войната по този начин, както желае, означават от редакцията.

Но в този момент, когато законопроектът за отпущането на помощ е признат, " Съединени американски щати имат малко повече политически лостове “, изяснява Рафаел Лос, помощник в Европейския съвет за външни връзки.

Медиите оповестиха, че администрацията на президента Джо Байдън се е пробвала да разубеди Украйна от офанзиви против енергийната инфраструктура на Руската федерация. Украйна обаче отхвърля това, а Белият дом отхвърля да разяснява непосредствено. Притесненията на Съединени американски щати включват въздействието върху международните цени на петрола и риска от ескалация на войната от страна на Русия. Дебатът за офанзивите също разкри разломите в връзките сред Украйна и нейния най-мощен съдружник.

Авторите показват, че Украйна рискува да отблъсне най-мощния си съдружник, като се обърне против Съединени американски щати единствено дни, откакто Конгресът утвърди забележителен пакет от военна помощ. Но както доста анализатори означават, пакетът от помощи самичък по себе си няма да завоюва войната. Украйна се нуждае от способи да отслаби Русия и това включва поразяване на нейната енергийна инфраструктура.

Олга Токарюк, теоретичен помощник в основания в Лондон Кралски институт по интернационалните връзки Chatham House, счита, че като пренебрегва Белия дом по основни въпроси на военната тактика, Володимир Зеленски може би желае да показва, че украинците " имат лична организация, имат функциониращи демократични институции - даже във война, и че са способни да взимат лични решения “.

Атаките на Украйна се правят на стотици километри зад вражеските линии, надалеч от територията, която се пробва да отбрани. Част от безпокойството на Съединени американски щати, изясни представителят на Пентагона Селесте Уоландър пред панел на Камарата по-рано този месец, се основава на обстоятелството, че енергийната инфраструктура е цивилна, а не военна цел. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин по-рано означи, че във Вашингтон биха предпочели Украйна да нанася удари по съветски летища.

Но поражда и въпросът какъв брой ефикасни са тези офанзиви от военна позиция. Наскоро написа Сергей Вакуленко от Центъра " Карнеги " предизвести, че даже в случай че Украйна унищожи всяко петролно и газово оборудване в обсега си, Русия евентуално ще има задоволително нефт за личните си потребности. Но продължаващият напън върху съветския петролен бранш ще окаже доста въздействие върху способността за водене на война.

В дълготраен проект по-ниското произвеждане на нефт ще ограничи достъпа на Русия до приходите от експорт - жизненоважната задгранична валута, която Москва употребява за закупуване на материали, нужни за основаването на модерни оръжия.

В публикацията се показва, че през февруари Русия разгласи шестмесечна възбрана за експорт на бензин. По-късно Украйна съобщи, че нейните офанзиви са понижили съветското произвеждане на нефт и рафинирането с 12%. Атаките имат и други непреки военни изгоди. Те евентуално ще съставляват проблеми за съветската противовъздушна защита поради размера на страната и размера на въздушното пространство.

Има и политическо въздействие. Една от аргументите руснаците да поддържат войната е чувството, че това е отдалечен спор. Но офанзивите на съветска територия основават чувството, че войната е близо.

Налице са всички признаци, че сходни офанзиви ще се усилват даже след идването на военната помощ, изясни английският министър на защитата адмирал сър Тони Радакин.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР