Украйна повтори твърдата си позиция за преговорите с Русия, заявявайки,

...
Украйна повтори твърдата си позиция за преговорите с Русия, заявявайки,
Коментари Харесай

Украйна повтори твърдата си позиция за преговорите с Русия

Украйна повтори твърдата си позиция за договарянията с Русия, заявявайки, че те могат да бъдат обновени единствено откакто Кремъл се откаже от цялата завзета украинска територия и че Киев ще продължи да се бори, даже в случай че съдружниците му " му нанесат удар в тил ", съобщи Ройтерс.

Изказването последва единствено дни след изявления в американските медии, че Вашингтон е насърчил Киев да изрази подготвеност за договаряния, и наподобява цели този напън да бъде отритнат в миг, когато междинните избори в Съединени американски щати могат да слагат на тестване западната поддръжка за Украйна.

Във вечерно послание, преди да приказва пред международните водачи на срещата на върха за климата, президентът Володимир Зеленски съобщи, че Русия би трябвало да бъде подтикната към " същински " договаряния. Той добави, че Украйна неведнъж е предложила такива, само че " постоянно сме получавали безумни съветски отговори с нови терористични офанзиви, обстрел или изнудване ".

" Още един път - възобновяване на териториалната целокупност, съблюдаване на Устава на Организация на обединените нации, отплата за всички вреди, породени от войната, наказване за всеки военнопрестъпник и гаранции, че това няма да се повтори. Това са изцяло разбираеми условия. "

След като Русия разгласи анексирането на украинска територия в края на септември, Зеленски съобщи, че Киев в никакъв случай няма да договаря с Москва, до момента в който Владимир Путин е президент. През последните дни публични представители на Киев повториха тази позиция, като в същото време обявиха, че Киев е подготвен да договаря с възможен предстоящ правоприемник на Путин.

" Да преговаряме с Путин би означавало да се предадем, а ние в никакъв случай няма да му създадем този подарък ", съобщи съветникът на Зеленски Михайло Подоляк в оповестено през днешния ден изявление за италианския вестник " Република ". Диалогът би бил вероятен единствено откакто съветските сили изоставен украинската територия, добави Подоляк. " Ние нямаме различен избор. Русия нахлу при нас с мобилни крематориуми и половин милион чувала за трупове. Ако спрем да се пазиме, ще престанем да съществуваме. Буквално. Физически. Ще продължим да се борим, даже в случай че ни забият нож в гърба ", акцентира той.

Олексий Данилов, секретар на украинския Съвет за сигурност, също написа в Туитър, че възобновяване на украинските граници е авансово изискване за договаряния и че Киев се нуждае от " гаранцията " на съвременна противовъздушна защита, самолети, танкове и ракети с огромен обхват.

Вчера представителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори позицията на Москва, че е отворена за договаряния, само че че Киев ги отхвърля. Русия нееднократно е заявявала, че няма да договаря за територията, която твърди, че е анексирала от Украйна, напомня Ройтерс.

През последните месеци украинските сили са в нахлуване, до момента в който Русия се прегрупира, с цел да отбрани към момента окупираните от нея региони на Украйна, като през последния месец прикани под знамената стотици хиляди резервисти.

Украинският министър председател Денис Шмигал съобщи през днешния ден на съвещание на кабинета, че не вижда потребност от евакуация на Киев или други градове, които не са покрай фронтовата линия във войната против Русия.

Русия нанесе удари по енергийната система на Украйна и откакто кметът на Киев сподели на жителите да обмислят всичко, в това число и най-лошия сюжет, при който столицата остава напълно без ток и вода.

Русия изтегля цивилни жители от окупираните региони, изключително от Херсонската област в Южна Украйна. Според Киев интервенцията включва наложително депортиране, което е военно закононарушение. Москва твърди, че води хората на безвредно място.

Очаква се идната огромна борба да бъде за следения от Русия регион на западния бряг на река Днепър, който включва град Херсон - единствения регионален център, който Русия завладя след нахлуването си през февруари.

Британското министерство на защитата съобщи през днешния ден, че Русия приготвя нови укрепени отбранителни линии в следената от нея територия, " с цел да предотврати бързото украинско придвижване при положение на пробив ". Това включва инсталиране на бетонни бариери, известни като " драконови зъби ", които да стопират танковете. Те се слагат към окупирания от Русия Мариупол в южната част на страната, с цел да се защищити " сухопътният мост " на Русия към окупирания Крим, даже в случай че Москва загуби други територии.

Вчера източник удостовери, че съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан е провел диалози с съветски публични лица за попречване на ескалацията на спора, както беше обявено от в. " Уолстрийт джърнъл ". Кремъл отхвърли коментар. Белият дом не отхвърли провеждането на диалозите, само че съобщи, че няма да предприеме дипломатически ходове, засягащи Украйна, без присъединяване на Киев.

" Запазваме си правото да беседваме непосредствено на високо ниво по въпроси, които вълнуват Съединени американски щати. Това се случи през последните няколко месеца. Разговорите ни бяха съсредоточени само върху намаляването на риска и връзките сред Съединени американски щати и Русия ", съобщи пред кореспонденти говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Днес в Съединени американски щати се организират междинни избори за Конгрес. Повечето претенденти и от двете партии поддържат Украйна, само че някои десни републикански претенденти подлагат на критика разноските за американска военна помощ.

Карин Жан-Пиер съобщи, че поддръжката на Съединени американски щати за Украйна ще бъде " твърда и непоколебима ", без значение от резултата от днешните избори.

Олександър Мережко, началник на украинската парламентарна комисия по външна политика съобщи, че възможната победа на републиканците " по никакъв метод няма да повлияе на поддръжката за Украйна ". " Ние високо ценим обстоятелството, че имаме двупартийна поддръжка ", сподели той. " Който и да завоюва тези избори, това няма да окаже никакво отрицателно въздействие. Напротив, чакаме, че поддръжката за Украйна ще се усили. "

Вчера Евгений Пригожин, съдружник на Путин, който оглавява частната военна компания " Вагнер ", която взе участие в спора в Украйна, за първи път призна, че Русия се е намесвала в изборите в Съединени американски щати, и съобщи, че ще го направи още веднъж. " Намесвали сме се, намесваме се и ще продължим да се намесваме ", съобщи той във Facebook.

Вашингтон упреква Пригожин, че е управлявал съветска интернет " плантация за тролове ", която е подкрепила някогашния президент Доналд Тръмп по време на президентските избори през 2016 година Експрезидентът отхвърля акцията му да е координирала дейностите си с руснаците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР