Украйна отхвърли твърденията на Сърбия, че тайните служби на страната

...
Украйна отхвърли твърденията на Сърбия, че тайните служби на страната
Коментари Харесай

Украйна отхвърли обвиненията на Вучич за бомбени заплахи при полети на Air Serbia до Русия

Украйна отхвърли изказванията на Сърбия, че тайните служби на страната стоят зад поредност от подправени бомбени закани по време на полети на Air Serbia до Русия.

Няколко полета до Москва и Санкт Петербург бяха забавени или принудени да се върнат в Белград след анонимни бомбени закани, отправени след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че за това са виновни непознатите разследващи служби в Украйна и неназована страна от Европейски Съюз, без да показа доказателства.

Други сръбски публични лица настояват, че имейлите с подправени бомбени закани са били изпратени в Сърбия от Украйна или Полша.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко отхвърли обвиняванията като " неоснователни " и " погрешни ".

" [Изявленията на Вучич] за хипотетичното присъединяване на Украйна в бомбени закани против сръбски авиопревозвачи, изпълняващи полети до Русия, са погрешни ", съобщи Николенко.

Сърбия гласоподава в поддръжка на резолюциите на Организация на обединените нации, осъждащи кръвопролитията, породени от Русия в Украйна, само че до момента е отхвърляла присъединението към интернационалните наказания против съдружниците на Москва, базирайки се на неутралния си статут.

Само националната самолетна компания на Сърбия и турските самолетни компании не са се включили към глобите на Европейски Съюз против Русия.

Вучич съобщи, че макар че полетите на Air Serbia до Русия не носят облага, те ще продължат " заради кардинални съображения ".

Говорителят на украинското външно министерство изрази отчаяние, че Сърбия към момента не е подкрепила глобите на 27-членния блок.

" Твърдите наказания и единството на демократичния свят могат да спрат тази война ", сподели Николенко в своето изказване.

" Призоваваме Белград да отстоява истината и да се причисли напълно към поддръжката за Украйна и отстояването на полезностите, върху които е учредена обединена демократична Европа. " /БГНЕС, Евронюз
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР