Самият факт, че държавите и народите им се стремят да

...
Самият факт, че държавите и народите им се стремят да
Коментари Харесай

Поптодорова: Ако Съветската империя се разпадна центробежно, НАТО показва обратното - центростремителност

„ Самият факт, че страните и народите им се стремят да станат членове на организацията, виждайки в нея сигурна отбрана, приказва повече от всичко. И това пролича в тези няколко дни. “

Така дипломатът и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова разяснява пред Евронюз България провелата се в София Парламентарна асамблея на НАТО.

Съветската империя се разпадна центробежно. А НАТО демонстрира тъкмо противоположната наклонност – центростремителна. Неутралитетът на Швеция и Финландия оцеля досега, в който Путин атакува Украйна. Четири неутрални страни – Австрия, Малта, Ирландия и Швейцария – изпратиха преднамерено писмо до генералния секретар на НАТО, в което желаеха да влязат в доста по-засилени връзки и съдействие с Алианса, в това число присъединяване във военни маневри, в учения, в продан на информация, разследващи данни...

И те дефинират себе си като „ най-близките сътрудници “ на НАТО в ценностно отношение. И желаят да подчертаят възходящото значение на тяхното партньорство в НАТО.

Асамблеята на НАТО одобри две нови делегации като партньорски – на Малта и на Косово, добави Поптодорова.

Според нея, България доста добре се е показала на форума.

„ Тези парламентарни делегации – на 32 страни членки и още 25 партньорски – съставляват целия политически набор. Пълната политическа палитра на всяка страна. И те дружно стигнаха до декларацията, която беше призната (вчера - 27 май, бел.ред.) “, уточни Елена Поптодорова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР