Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел призова днес страните да

...
Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел призова днес страните да
Коментари Харесай

Борел: Украйна има право да нанася удари в Русия

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани през днешния ден страните да балансират страха от ескалация с потребността на Украйна да се отбрани, заявявайки, че Киев има право да употребява западно оръжие за удари в Русия, съобщи Агенция Франс Прес.

" Според закона за войната това е изцяло допустимо и няма несъгласие ".

" Мога да отвърна или да водя война против някого, който води война против мен от своя територия ", сподели Борел, представен от БНР, при започване на срещата на министрите на защитата на страните членки на Европейски Съюз.

" Трябва да балансирате риска от ескалация с потребността украинците да се защитят ", сподели той.

Украйна оказва напън над западните си поддръжници да разрешат да нападна цели в Русия с далекобойно въоръжение, което Киев получава от тях.

Ключовите помощници, измежду които Съединени американски щати и Германия, обаче нямат предпочитание да разрешат на Киев да нанася удари отвън границите си от боязън, че това ще ги въвлече в допълнение в директен спор с Москва.

Борел бе подсилен от няколко министъра на защитата на срещата в Брюксел. Нидерландският външен министър Кайса Олонгрен съобщи, че за страната ѝ няма ограничавания.

Нидерландия ще достави на Украйна елементи от системи за противовъздушна защита " Пейтриът " и договаря с други страни, с чиято помощ да се събере детайли за цялата система, сподели още Олонгрен.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР