Украйна обвини Москва, че е организирала масови нелегални осиновявания на

...
Украйна обвини Москва, че е организирала масови нелегални осиновявания на
Коментари Харесай

Киев обвини Русия за нелегални осиновявания на украински деца

Украйна упрекна Москва, че е провела всеобщи незаконни осиновявания на украински деца, които са били прехвърляни от окупираните територии в Русия, предадеБТА, цитирайки Франс прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6725
" Русия продължава да отвлича деца от украинската територия и да урежда тяхното незаконно осиновяване от съветски жители ", разгласи в известие украинското министерство на външните работи.

" Повече от хиляда деца от Мариупол (пристанищен град в Югоизточна Украйна под контрола на съветската армия) са били нелегално предадени на чужденци от Тюмен, Иркутск и Кемерово в съветския Алтайски край ", намиращата се в Сибир, настояват от министерството, като цитират оповестена информация на управляващите в Краснодар - град, ситуиран в Югозападна Русия, близо до Украйна.

Повече от триста украински деца се държат в специфични центрове в Краснодарския край, се показва още от украинското външно министерство. Оттам декларират, че тези дейности на Русия съставляват съществено нарушаване на Женевската спогодба по отношение на закрилата на гражданските лица по време на война, както и на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето.

" Всички украински деца, които са били незаконно трансферирани на съветска територия, би трябвало да бъдат върнати при своите родители или законни настойници ", се споделя още в известието.

От началото на съветската инвазия в Украйна през февруари Киев упреква Москва, че принуждава украинци от окупираните територии, най-много деца, да заминат за Русия вместо за други украински области, политика, която управляващите в Украйна съпоставят с депортации.

Много фамилии от Мариупол са разказвали пред Агенция Франс Прес, че са били задължени да заминат за Русия срещу волята им, с цел да избягат от сраженията.

Пристанищният град Мариупол, който е стратегически за Азовско море и преди войната наброяваше 500 000 поданици, беше нападнат от съветските сили в първите часове на офанзивата. След седмици на блокада и бомбардировки от Русия, които доведоха до гибелта на минимум 20 000 души измежду популацията по калкулации на Киев, градът мина напълно под контрола на съветската войска.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР