Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат

...
Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат
Коментари Харесай

Мариана Тошева: Украинците активно напускат България

Украинците, които напущат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това сподели пред БНР Мариана Тошева, ръководител на Държавната организация за бежанците. Тя призна, че няма информация дали бежанците избират други страни от Европейски Съюз, или се връщат в родината си. По думите й обстановката е динамична и това не е единствено в България, а във всички страни.

" Вчера са влезнали в нашата страна 2441 души за денонощие, само че са напуснали 2792. Този развой се следи от седмица. Броят на тези, които напущат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България ", уточни Тошева.

" До 31 май хотелите би трябвало да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат превозени до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 поданици на Украйна. Над 33 000 са доказаните места за настаняване в общински ведомствени бази.

Част от украинците са декларирали, че желаят да изоставен страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати ", изясни тя. Според нея в България няма да останат и половината от тези 63 000 души.

Тошева акцентира, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ авансово е била уговорена да завърши до 31 май.

" Мярката е обезпечена с финансов запас и беше оповестена като краткотрайна. От 1 юни влизаме във етапа на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер реши, че на лични разходи може да приюти украински жители, решението е самостоятелно ", добави тя.

По думите й, терзанията на украинците са разбираеми, само че никой няма да бъде оставен на улицата. " Украински жители интензивно търсят работа. Със специфичен метод сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, заболели, многодетни майки.

От на следващия ден влиза в деяние цифрово приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са опциите на съответното обитаемо място да бъдат настанени... 70% желаят да стартират работа незабавно, 17% биха почнали в интервал от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше обучение, към 30% са хора със приблизително особено обучение ", продължи Тошева.

Над 103 000 души са със статут за краткотрайна протекция. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български учебни заведения. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си денем, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

Каква работа намират украинците в България

Туризъм, търговия и шивашка индустрия са сферите, в които най-вече украински жители, избавили се от войната в България, са почнали работа, споделя bTV, като цитира информация в Агенцията по заетостта. В множеството случаи бежанците заемат места, за които не е имало други претенденти от години. Най-голямо предпочитание имат за работа като офис секретари, админи в хотели, камериери, както и в заведенията за хранене и развлечения или продавачи.

С висше обучение са над половината претенденти от Украйна. Със приблизително - към една трета. И единствено 3% - с главно. 70 на 100 от украинците са подготвени да стартират работа в постоянна промяна незабавно, а 9% - в случай че има кой да се грижи за децата им. Украинците и членове на техните фамилии с краткотрайна протекция могат да работят у нас без позволение.

Настя да вземем за пример е била помощник-възпитател в детска градина в Одеса. Сега е намерила работа в шивашки завод в Бургас, а 16-годишният й наследник се грижи за сестра си, която е на 7. " Тук съм сама с две деца, би трябвало да ги храня. Отидох в Бюрото по труда и незабавно ми откриха работа. Дойдох и ме взеха ", споделя дамата.

В цеха работят четири украинки. " Тези 4 позиции са свободни от 3 години. Във всевъзможни платформи сме пускали реклами - и платени, и безвъзмездни, просто не идват хора ", сподели Васил Тодоров от шивашкия завод.

Едва 9 са бежанците обаче, наети на работа посредством Бюрото по труда в Бургас. Повечето изчакват. " Искам да работя, с цел да не завися материално от никого и ненапълно да устроя живота си. Но по какъв начин да стане, откакто желаят да ни разселват? Не знам къде ще отида, което прави намирането на работа невероятно ", споделя Надежда от Мариупол.
ТЕМА преди 2 часа 3086 преди 22 часа 3155 преди 23 часа 4366
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР