Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира заседанието на министерско

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира заседанието на министерско
Коментари Харесай

Украинският външен министър и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Лавров

Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще бойкотира съвещанието на министерско равнище на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) поради решението да се позволи на Лавров да взе участие в него. Това съобщи през днешния ден представителят на украинското дипломатическо ведомство Олег Николенко, представен от Франс прес.

Николенко сподели, че Украйна прави оценка високо напъните на Република Северна Македония като ротационен ръководител на ОССЕ и персонално на министъра на външните работи Буяр Османи, заяви Укринформ. Той също по този начин благодари на Скопие, че по време на своето председателство е дало приоритет на въпроса за противопоставяне на съветската експанзия против Украйна.

Николенко уточни, че Русия " поредно унищожава ОССЕ, злоупотребявайки с правилото на консенсуса ".

" Прибягвайки до шантаж и открити закани, Москва редовно блокира консенсуса по основни въпроси. Блокирането на кандидатурата на Естония за ръководител на ОССЕ следващата година също стана случайно. Освен това Русия нелегално задържа трима украинци, които са представители на ОССЕ и са в пандиза към този момент повече от 500 дни ", сподели още представителят на украинското външно министерство ведомство.

Той акцентира нуждата от взаимна работа за " избавяне на ОССЕ от Русия, а не за изпращане на сигнали по отношение на опцията за връщане към формите на съдействие, съществували преди февруари 2022 година ".

" С оглед на това украинската делегация няма да взе участие в министерската среща на ОССЕ на ниво министър на външните работи. В същото време Украйна остава ангажирана с правилата на ОССЕ и е подготвена да продължи да работи с сътрудниците, с цел да възвърне спазването на Заключителния акт от Хелзинки, по-специално въз основа на осъществяването на формулата за мира на украинския президент Володимир Зеленски ", сподели в умозаключение Николенко.

Според източници на Укринформ украинската делегация в Скопие ще бъде ръководена от непрекъснатия представител на Украйна при интернационалните организации във Виена.

Изявлението на Николенко, че Кулеба ще бойкотира съвещанието на ООСЕ в Скопие идва ден откакто България разгласи, че ще позволи на съветския външен министър Лавров да премине през нейното въздушно пространство, с цел да участва на съвещанието на ОССЕ макар европейските наказания, наложени на Русия поради съветската инвазия в Украйна, отбелязва Франс прес.

Агенция Франс Прес цитира и изказването на българското министерство на външните работи, в което се споделя, че издаденото дипломатическо позволение за прехвръкване има краткотраен темперамент и че това решение попада под изключенията от използването на санкционния режим на Европейски Съюз по отношение на Лавров.

Това позволение изпраща " сигнали за опцията за завръщане към форми на съдействие, които съществуваха преди февруари 2022 година с една страна, провокирала най-голямата въоръжена експанзия в Европа от края на Втората международна война ", споделя Николенко в изказване, оповестено в страницата му във Facebook, съобщи Франс прес.

Балтийските страни също оповестиха, че ще бойкотират съвещанието на ОССЕ в Скопие поради поканата за Лавров, съобщи Агенция Франс Прес.

Според външните министри на Литва, Латвия и Естония наличието на Лавров поражда риск " от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълновръстен член на нашата общественост от свободни страни ", се споделя в тяхно взаимно изказване.

Според естонския министър на външните работи Маргус Цахкна " Русия ще се възползва от този мотив (заседанието на ОССЕ), с цел да популяризира агитация и с цел да подкопае единството на Запада ", съобщи Франс прес.

" Факт е, че до момента в който ОССЕ заседава в Скопие, съветската военна машина ще нападна цивилни украинци и ще депортира деца, без да й мигне окото ", сподели Цахкна. Той добави, че " мястото на Лавров е в специфичен съд, а не на масата на ОССЕ ".

На срещата на външните министри от ОССЕ предходната година домакинът Полша не позволи Сергей Лавров на своя територия, напомня Франс прес.

ОССЕ води началото си от интервала на Студената война, когато двата противников блока - западният и руският - се схванаха да основат платформа за разговор сред тях, отбелязва Франс прес.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР