Украинският външен министър Дмитро Кулеба критикува ЕС в четвъртък, че

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба критикува ЕС в четвъртък, че
Коментари Харесай

Украйна е разочарована, че ЕС не успява да изпълни плана за муниции


Украинският външен министър Дмитро Кулеба подлага на критика Европейски Съюз в четвъртък, че не е съумял да " извърши личното си решение " да закупи взаимно муниции за Украйна , до момента в който членовете на блока спорят по какъв начин да приложат проектите, оповестява " Политико ".

" Неспособността на Европейски Съюз да приложи личното си решение за взаимна доставка на муниции за Украйна е разочароваща ", сподели Кулеба, отбелязвайки забележителна смяна в тона от Киев към клуба, към който се надява да се причисли.

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха предишния месец за концепцията да се обединят и да изтеглят пари, с цел да оказват помощ на Киев да достави до 1 милион снаряда през идващите 12 месеца , до момента в който Украйна се бори против нашествието на Русия.

Но договарянията изпаднаха в задънена улица на равнище посланици за това по какъв начин да се изразходват 1 милиард евро, заделени за взаимни контракти.
 Европейският проект за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови спънки
Европейският проект за закупуване на снаряди за Украйна се сблъсква със законови спънки

Не ясно и дали Европейски Съюз разполага с нужния законов потенциал

Кулеба сподели, че това е тест за способността на Европейски Съюз да взема значими нови решения за сигурността и дали блокът в действителност има " стратегическа автономност " - повтаряйки обичания термин, употребен от френския президент Еманюел Макрон, когато той неотдавна провокира дискусия, като сподели, че Европа не би трябвало да се трансформира в " Последователите на Америка. "

Основният спор в договарянията за закупуване на муниции се върти към това какъв брой да се лимитират парите до производителите от Европейски Съюз и дали да се включат компании тук-там като Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Франция води обвиняванията за опазване на парите в границите на блока , до момента в който други, в това число Полша, се притесняват, че европейската отбранителна промишленост може да не се оправи със задачата да достави 1 милион снаряда на Украйна в обещания период от 12 месеца.

Разговорите евентуално ще продължат идната седмица, което значи, че външните министри на Европейски Съюз няма да имат договорка, когато се срещнат в понеделник в Люксембург, с цел да обсъдят войната.

" За Украйна цената на бездействието се мери в човешки животи ", сподели Кулеба.
 И Никола Стоянов дава боеприпаси за Украйна, в случай че Народното събрание реши
И Никола Стоянов дава боеприпаси за Украйна, в случай че Народното събрание реши

ВМЗ-Сопот създава 155 милиметрови снаряди, само че тестово
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР