Украинският президент Зеленски е отказал визита на германския президент Щайнмайер

...
Украинският президент Зеленски е отказал визита на германския президент Щайнмайер
Коментари Харесай

Зеленски отсвири германския президент, отказа му визита в Украйна

Украинският президент Зеленски е отказал аудиенция на немския президент Щайнмайер в Киев, заяви " Билд ". Зеленски посочил ясно, че не е подготвен към този миг на среща. Причината са околните връзки на Щайнмайер с Русия и Путин в отминалите години. Преди да стане президент, той на два пъти беше външен министър. Към това се прибавя и позитивното отношение на Щайнмайер към " Северен поток -2 ". " Билд " се базира на сведения от украински посланик, който не е сигурен, че отношението на Зеленски към немския му сътрудник предстои на смяна, написа " Сега ".

На конференция през днешния ден следобяд дружно с полския президент Дуда Щайнмайер не е дал отговор на въпроса дали възнамерява аудиенция в Украйна. Страната бе към този момент посетена от английския министър председател Борис Джонсън, от австрийския канцлер Нехамер, от председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, Жозеп Борел. По-късно през днешния ден Щайнмайер удостовери пред публицисти, че е бил подготвен да посети Киев с сътрудниците си от Полша, Литва, Латвия и Естония, само че " украинските управляващи считали наличието му за нежелателно ", съобщи УНИАН.

Миналата седмица президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер за първи път призна неточности във връзка с немската политика по отношение на Русия. " Поддръжката ми за " Северен поток " 2 несъмнено беше неточност. Ние държахме на това, даже когато Русия към този момент не вярваше, а нашите сътрудници ни предупреждаваха ", сподели президентът в Берлин през днешния ден, съобщи " Шпигел ". " Може да създадем горчива равносметка: Провалихме се в построяването на общ европейски дом, в който да взе участие и Русия. Подходът ни да включим Русия в общата архитектура на европейската сигурност се провали. " Напоследък Щайнмайер бе мощно подложен на критика, че не прави обществена оценка за неверните преценки в немската политика, изключително по времето, когато той беше външен министър. Той акцентира, че отговорността за войната е на Владимир Путин. " Не бива да се самобичуваме. Но това не значи, че не би трябвало да осмислим личните си неточности ".

Той призна като неточност, че е считал, че Путин няма да тласне страната си към честен, стопански и политически провал поради имперска полуда. Щайнмайер акцентира, че с Русия на Путин връщането към ситуацията отпреди войната е невероятно. Един от най-силните гласове против политическото държание на Щайнмайер е посланикът на Украйна в Берлин Андрей Мелник. В поредност от изявленията той описа по какъв начин са реагирали немските ръководещи в деня на нападението над Украйна - министри са му споделили, че единствено за няколко часа Украйна ще бъде прегазена и че Германия е подготвена да работи с държавното управление, което ще назначи Путин. Мелник реагира остро и против Щайнмайер. Не посети благотворителния концерт за Украйна, проведен от президента, поради присъединяване на доста съветски музиканти. Във вчерашно изявление пред " Тагесшпигел " Мелник споделя, че в годините като ръководещ немското Министерство на външните работи Щайнмайер е основал цяла мрежа от контакти с Русия и че немският президент има подозрителна непосредственост с Кремъл.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР