Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е
Коментари Харесай

Зеленски пред AP: Войната с Русия е в нова фаза с наближаването на зимата

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че войната с Русия е в нов стадий , като се чака зимата да усложни боевете след лятното контранастъпление, което не съумя да докара до мечтаните резултати заради трайния дефицит на оръжия и сухопътни сили, предава „ Associated Press “ /AP/. Въпреки неуспехите обаче той сподели, че Украйна няма да се съобщи .

„ Имаме нова фаза на война и това е реалност “ , сподели Зеленски в извънредно изявление в четвъртък за AP в Харков в североизточна Украйна след обиколка за повишение на морала в района. Освен това той изясни:

„ Зимата като цяло е нова фаза на войната. “

Запитан дали е удовлетворен от резултатите от контранастъплението , той отговори сложно.

„ Вижте, няма да отстъпим, удовлетворен съм. Ние водиме война с втората (най-добра) войска в света, удовлетворен съм “ , съобщи Зеленски, имайки поради съветските военни. Но той добави:

„ Губим хора, не съм удовлетворен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда удовлетворен, само че също по този начин не мога да се окайвам доста.

Зеленски също по този начин удостовери, че се притеснява, че войната сред Израел и Хамас заплашва да засенчи спора в Украйна , защото конкуриращите се политически стратегии и лимитираните запаси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев .

И тези опасения се ускоряват от безредиците , които неизбежно пораждат през цялата година към изборите в Съединени американски щати и техните евентуални последствия за страната му, която видя, че интернационалната общественост значително се сплоти към Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари 2022 година

Дългоочакваната контраатака , задвижвана от десетки милиарди долари западна военна помощ, в това число тежки въоръжения, не докара до предстоящите пробиви. Сега някои украински чиновници се тревожат дали по-нататъшната помощ ще бъде толкоз великодушна. В същото време запасите от муниции са на привършване , което заплашва да спре украинските интервенции на бойното поле.

Тъй като зимата още веднъж ще прикрие военновременна Украйна, военните водачи би трябвало да се борят с нови, само че познати провокации, до момента в който спорът се раздробява към края на втората си цялостна година: има минусови температури и безплодни полета, които оставят бойците изложени на заплаха. И има възобновена опасност от необятно публикувани съветски въздушни набези в градове, които са ориентирани към енергийна инфраструктура и цивилни .

На 25 ноември Москва предприе най-мащабната си офанзива с дронове за войната, като множеството от 75-те създадени в Иран дрона Shahed бяха ориентирани към Киев в обезпокоителен казус за идващите месеци.

„ Ето за какво зимната война е сложна “ , разясни Зеленски. Той даде откровена оценка на контраофанзивата от предишното лято, като призна:

„ Искахме по-бързи резултати. От тази позиция, за жалост, не постигнахме мечтаните резултати. И това е реалност . “

Украйна не е получила всички нужни за сражаването на армията си оръжия от съдружниците, сподели той, а рестриктивните мерки в размера на неговата военна мощ не разрешават бързо придвижване. Зеленски беше безапелационен:

„ Няма задоволително мощ за по-бързо реализиране на мечтаните резултати. Но това не значи, че би трябвало да се откажем, че би трябвало да се предадем . Ние сме уверени в нашите дейности. Ние се борим за това, което е наше.

Имаше някои позитивни заключения от последните няколко месеца, акцентира той. Зеленски изясни:

„ Украйна съумя да реализира постепенни териториални придобивки против по-добре въоръжен и укрепен зложелател . “

Освен това мощта на Черноморския флот на Москва е понижена след украински офанзиви, които са пробили противовъздушната защита и удариха щаба му в окупирания Крим, добави Зеленски. А краткотрайният зърнен кулоар , основан от Киев след отдръпването на Русия от военновременно съглашение , с цел да се подсигурява безвреден експорт , към момента работи.

Зеленски обаче не се занимава с предишното, а е концентриран върху идващия стадий – увеличение на вътрешното произвеждане на оръжия. Значителна част от бюджета на Украйна е отделена за това, само че настоящото произвеждане надалеч не е задоволително, с цел да обърне хода на войната. Сега Зеленски чака западни съдружници , в това число Съединени американски щати, да предложат преференциални заеми и контракти за реализиране на тази цел.

„ Това е изходът “ , счита Зеленски и добави, че нищо не ужасява Русия повече от една военно самодостатъчна Украйна.

Когато за финален път се срещна с президента на Съединени американски щати Джо Байдън , членове на Конгреса и други висши чиновници, той насочи един незабавен апел:

„ Дайте на Украйна евтини заеми и лицензи за произвеждане на американско оръжие.

„ Дайте ни тези благоприятни условия и ние ще строим “ , сподели тогава той.

„ Каквито и старания и време да са нужни, ние ще го създадем и ще го създадем доста бързо. “

Зеленски остава угрижен, че катаклизмът в Близкия изток , най-жестокият от десетилетия, заплашва да отнеме световното внимание и запаси от способността на Украйна да се пази. Той е на мнение:

„ Вече можем да забележим следствията от пренасочването (вниманието) на интернационалната общественост заради нещастието в Близкия изток . Само слепите не разпознават това. “

Украинците схващат, „ че ние също би трябвало да се борим за внимание за пълномащабната война “ , посочи той и добави:

„ Не би трябвало да разрешаваме на хората да не помнят за войната тук. “

Тази смяна на фокуса може да докара до по-малко икономическа и военна помощ за страната му, счита той. В явен опит да успокоят тези страхове, американски и европейски чиновници продължиха да посещават Киев след офанзивите на 7 октомври в Израел. А Зеленски заключи:

„ Промяната към момента го визира . “

„ Виждате ли, вниманието е равно на помощ. Липсата на внимание ще значи липса на помощ. Борим се за всяка парченце внимание “ , сподели той и добави:

„ Без внимание може да има уязвимост в Конгреса (на САЩ). “

Обръщайки се към идните президентски акции и акции за Конгреса на Съединени американски щати, където Байдън е изправен пред песимизъм по отношение на твърдата си поддръжка за Киев, Зеленски призна, че „ изборите постоянно са потрес и това е изцяло разбираемо “.

Скорошно изследване на AP в Съединени американски щати сподели, че съвсем половината американци считат, че се харчат прекалено много за Украйна. Все по-голям брой републиканци не поддържат изпращането на повече помощ и не е ясно дали и по кое време молба от Белия дом за спомагателна помощ ще бъде утвърдена от Конгреса.

Попитан за това, Зеленски отговори напряко, че „ изборът на американците е избор на американците “ . Той обаче твърди, че като оказват помощ на Украйна, американците оказват помощ и на себе си.

„ В случая с Украйна, в случай че устойчивостта се провали през днешния ден заради липса на помощ и дефицит на оръжия и финансиране, това ще значи, че Русия най-вероятно ще нахлуе в страни от НАТО “ , сподели той.

„ И тогава американските деца ще се бият.

Зеленски неотдавна се опита да подсигурява, че военната машина на Украйна работи както би трябвало, като направи неотдавнашна смяна на висши държавни чиновници, засягайки друга от задачите си за битка с подкупите в постсъветска институция, цялостна с корупция, като въведения към присъединението към Европейски съюз. Той сподели, че би трябвало да знае по какъв начин оръжия, муниции, храна и даже облекло се доставят на фронта – и какво не съумява да стигне до там. Зеленски акцентира:

„ От една страна, това не е работа на президента, само че от друга мога да имам вяра на тези, които не просто ми предадоха информацията, а ми я споделиха персонално . “

Статичните бойни линии не оказаха напън от страна на съдружниците на Украйна да договарят за спокойно съглашение с Русия .

„ Все още не го чувствам “ , сподели той, макар че добави: „ Винаги се чуват някои гласове. “

Украйна желае да „ прокара формулата за мир и да включи колкото се може повече страни по света, тъй че да изолират политически Русия “ , означи той.

Войната също направи невероятно провеждането на президентски избори в Украйна, в началото планувани за март съгласно конституцията, сподели той.

Въпреки че Зеленски сподели, че е подготвен да организира избори, множеството украинци не са, вярвайки, че сходно гласоподаване е „ рисково и безсмислено “ , защото войната бушува към тях.

С бюджет, предусещащ консумиране на 22% от Брутният вътрешен продукт на страната за защита и национална сигурност , стопанската система на Украйна се преструктурира към война, чийто край не се вижда, сходно на ежедневния живот на нейните жители.

Това повдигна различен въпрос: Колко дълго може самият Зеленски да се оправи с това да бъде водач на страна във война?

Няма думи, които да опишат какъв брой сложна е тази работа, призна той, само че също по този начин показа, че не може да си показа да напусне поста. Той разяснява:

„ Честно казано не можеш да направиш това . Това би било доста незаслужено, неправилно и несъмнено демотивиращо. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР