Украинският президент Володимир Зеленски спечели доверието на Запада като се

...
Украинският президент Володимир Зеленски спечели доверието на Запада като се
Коментари Харесай

Зеленски искал да гръмне нефтопровода Дружба“, за да накаже Орбан

Украинският президент Володимир Зеленски завоюва доверието на Запада като се въздържа от потребление на оръжието, обезпечено от тях, за офанзиви навътре в Русия и давайки приоритет на ударите по съветските сили вътре в Украйна.

Но зад затворени порти водачът на Украйна предлага да се върви в по-дръзка посока – да се окупират съветски селища, с цел да се придобият по този метод лостове против Москва, да се бомбардира тръбопровода, който придвижва петрол от Русия за Унгария, която е член на НАТО, и независимо лелее концепцията за удари в рамките на Русия с далекобойни ракети, съгласно секретни документи на американското разузнаване, разкриващи вътрешните връзки на Зеленски с негови висши сътрудници и военни водачи, написа.

Документите, които до момента не са били разкривани, са част от по-обширен масив от секретни американски документи, циркулиращи в платформата Дискорд и получени от американското издание. Те разкриват водач с нападателни инстинкти, в изострен контрастност с обществения му облик на спокоен и философски надъхан общественик, който устоява на бруталната съветска офанзива. Тези прозрения стават притежание от прихванати цифрови връзки и оферират необичаен взор върху диалозите на Зеленски на фона на съветски ракетни обстрели, набези по инфраструктурата и военни закононарушения.

Пентагонът, където висши военни ръководители на Съединени американски щати са били осведомени по въпросите от изтеклите документи, не оспорва достоверността на материалите.

В някои от случаите Зеленски удържа упоритостите на някои от подчинените си, а в редица други той самичък предлага рискови военни дейности.

По време на среща в края на януари Зеленски предлага Украйна „ да извърши удари в Русия “, като придвижи украински пехотни елементи във вражеската територия, с цел да „ окупират неназовани съветски гранични селища “, излиза наяве от един от документите с гриф „ строго секретно “. Целта на това е „ да даде на Киев преимущество в диалозите с Москва “, споделя документът.

В обособена среща в края на февруари с ген. Валери Залужни, главнокомандващия на украинската войска, Зеленски „ показва угриженост “, че „ Украйна няма ракети с отдалечен обсег, които са способни да доближат съветски войски, ситуирани в Русия, нито нещо друго, с което да ги нападат. “ След това Зеленски предлага „ да се нападат неуточнени места за разполагане в Ростов “, район в западна Русия, като за задачата бъдат употребявани дронове, съгласно различен конфиденциален документ.

На среща в средата на февруари със заместител премиер-министъра Юлия Свриденко, Зеленски предлага Украйна „ да взриви “ издигнатия по руско време нефтопровод “Дружба ”, който доставя петрол за Унгария. „ Зеленски акцентира, че... Украйна би трябвало просто да взриви тръбопровода и да унищожи евентуално промишлеността на унгарския министър председател Виктор Орбан, която се базира главно на съветски петрол “, се споделя в документа.

При описанието на диалога чиновниците от разузнаването споделят, че Зеленски е „ изразявал яд към Унгария и затова е допустимо да е отправял хиперболични, безсмислени закани “ – конкретизиране, каквото не се съдържа в другите свидетелства за предлаганите от Зеленски смели военни дейности. Въпреки че Унгария номинално е част от Западния алианс, Орбан се счита от всички за най-приятелски настроеният към Кремъл европейски водач.

Когато в изявление за Post в Киев го питат дали е предложил окупиране на части от Русия, Зеленски отхвърля изказванията на американското разузнаване като „ измислици “, само че пази правото си да употребява неконвенционални тактики за отбраната на страната си.

„ Украйна има цялостното право да се пази и ние го вършим. Украйна не е окупирала никого, тъкмо противоположното “, споделя Зеленски. „ Когато толкоз доста хора са умрeли и има всеобщи гробове и нашите хора са измъчвани, аз съм уверен, че би трябвало да използваме всевъзможни номера. “

Употребата на ракети с отдалечен обхват за удари вътре в Русия е изключително сензитивен въпрос за Белия дом, който от дълго време се тревожи, че украинският спор може да ескалира отвън надзор и да провокира пагубно опълчване сред Съединени американски щати и Русия – най-големите в света нуклеарни сили.

Въпреки че Вашингтон даде на Зеленски милиарди долари в съвременно оръжие, президентът Байдън настойчиво отклонява настояването на украинския водач за далекобойни ATACMS – редуциране от Армейска тактическа ракетна система – които са в положение да поразяват цели на разстояние към 300 километра. От началото на войната Байдън споделя, че Съединените щати „ не насърчават или дават опция на Украйна да прави удари отвън границите си “.

Когато бе запитан за разследващите данни, сочещи, че е обмислял потреблението на ракети с отдалечен обхват за удари по Русия, Зеленски отговори, че това не е нещо, което Украйна поддържа. „ Никой в нашата страна не е давал заповеди за офанзиви или удари по съветска територия “, сподели той.

Не е ясно дали Съединените щати са споделили, че имат информация за заговора на Зеленски със съюзнически страни, само че украинският президент продължава да се радва на мощната поддръжка на западните държавни управления, които му обезпечават все по-софистициран боеприпас от оръжия.

Миналата седмица Англия стана първата западна страна, предоставила на Украйна ракети с отдалечен обхват. The Storm Shadow, система крилати ракети с характерности на стелт, има обсег от към 250 километра, надалеч надхвърлящ осемдесет-километровия обсег на предоставените от Съединени американски щати HIMARS.

Британският министър на защитата Бен Уолъс сподели в петък, че ракетите ще дадат на Украйна „ най-хубавата опция “ да се отбрани и ще бъдат използвани единствено „ в границите на украинската суверенна територия “. Говорител на английското посолство във Вашингтон отхвърли да разяснява дали изтеклите разисквания на Зеленски могат да накарат Лондон да отсрочи решението си.

Администрацията на Байдън сподели, че прихванатите мнения на Зеленски не са повода за задържането на ATACMS.

„ Украйна неведнъж се ангажира да употребява предоставеното от Съединени американски щати оръжие отговорно и стратегически, когато би трябвало да отблъсква съветската експанзия и ние сме уверени, че това ще остане по този начин “, сподели чиновник от министерство на защитата на Съединени американски щати, който, както и другите интервюирани за този отчет, пожела анонимност при разискването на сензитивна информация.

От предходната година Зеленски е заречен, че Украйна в никакъв случай няма да употребява американско оръжие за набези вътре в Русия, заричане, което Белият дом твърди, че той е извършил.

„ Президентът Зеленски съблюдава обещанията, които направи пред президента Байдън и ние не считаме, че това ще се промени “, сподели върховен чиновник на администрацията

Една причина да не се доставят ракетите с отдалечен обхват е „ релативно дребното количество ATACMS “, с което Съединени американски щати разполагат за личните си отбранителни потребности, сподели ген. Марк Мили, главнокомандващ на Генералния щаб на обединените сили през март пред Defense One.

Зеленски обаче съобщи, че съгласно него Съединени американски щати не изпращат оръжието, тъй като нямат доверие на Киев.

„ Аз считам, че се опасяват, че може да ги използваме на територията на Русия “, сподели Зеленски пред Post. „ Но аз постоянно ще споделям на нашите сътрудници... „ Ние имаме предпочитани цели, за които изразходваме пакетите боеприпаси, които получаваме и ги изразходваме само за деокупацията на чисто украински територии “, сподели той.

И в случай че няма индикации Украйна да е употребила западни ракети за удари по съветски територии, същото не може да се каже за използването на бойни дронове от Киев.

Експлозиите, породени от безпилотни летателни средства станаха всекидневно събитие в Русия, в това число в Ростов, където този месец дрон се разруши в нефтена рафинерия. Украинските управляващи постоянно са уклончиви за случаите, намеквайки, че са виновни без непосредствено да си приписват случаите.

Две офанзиви с дронове през декември в съветската военновъздушна база Енгелс в Саратов, на към 600 км. от украинската граница, демонстрират, че „ ние имаме способността да достигнем доста километри по-далеч, в сравнение с могат да чакат “, сподели Олекси Данилов, секретар на Националния съвет за сигурност и сигурност на Украйна в изявление при започване на годината.

Този месец Русия упрекна Украйна, че е провела нахлуване с дрон, целящо да убие президента Владимир Путин в Кремъл. Видеозаписите, циркулиращи в обществените медии и доказани от Post, демонстрират два дрона, насочващи се към Кремъл към 2:30 ч. локално време. Обвиненията бяха пламенно отречени от украинските управляващи, в това число и от Зеленски.

Не всички секретни документи демонстрират, че Зеленски упорства за по-агресивни дейности. Един от документите разказва проект, създаден от украинското военно разузнаване предходната година, за осъществяване на офанзива под прикритие против съветските сили в Сирия, с загадка помощ от кюрдските елементи. Подробният скрит план би отворил ново полесражение на хиляди километри разстояние от Украйна, само че през декември Зеленски подрежда на помощниците си да „ прекратят планирането на интервенции против съветските сили в Сирия “, споделя документът, без да изяснява за какво проектите са били прекъснати.

В скорошно изявление Зеленски споделя, че си резервира правото да изследва редица военни благоприятни условия.

„ Има доста генерали, с които работя “, споделя Зеленски. „ Но това са мои персонални диалози. “ „ Войната е поради окупацията на Украйна “, прибавя той. „ Украйна би трябвало да победи. “

(от " Гласове " )
ТЕМА преди 5 часа 454 преди 6 часа 2014 преди 16 часа 2819
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР