Украинският президент Володимир Зеленски направи вчера видеообръщение пред двете камари

...
Украинският президент Володимир Зеленски направи вчера видеообръщение пред двете камари
Коментари Харесай

Зеленски предупреди: Следващите са Одеса, Молдова и Черноморието

Украинският президент Володимир Зеленски направи през вчерашния ден видеообръщение пред двете камари на румънския парламент, оповестява телевизия Диджи 24, представена от Българска телеграфна агенция. " Украйна не е единствената цел на Русия. Искат да нападат Одеса и оттова има единствено една стъпка до Молдова ", сподели той, като посочи, че " на територията на Украйна се взема решение ориста на Централна Европа и зоната на Черно море ". 

Преди началото на речта си Зеленски сподели на румънските парламентаристи шокиращи изображения от клането в Буча.

" Искам да видите това, което видях аз в Буча. Извинявам се за тежките фрагменти, само че това е действителността. Коли бяха смазани от танкове. Момичета и дами бяха изнасилени. Все още нямаме всички доказателства. Хора бяха измъчвани. Хора бяха убити в тила. Защо съветските военни направиха това? ", съобщи Зеленски в обръщението си.

" Ако нашата войска и нашият народ не се бяха защитавали, руснаците щяха да създадат същото кръвопролитие като в Буча на цялата територия на Украйна ", съобщи той. " Бяха убити учители и професори, всички, които имаха знамето или герба на Украйна на домовете си ".

" Уважаеми румънци, дружно би трябвало да спрем тези несъответстващи хора, които са привикнали да не бъдат наказвани, тъй като считат, че всичко им е разрешено. Трябва да спрем хората, които желаят геноцид в Европа ", акцентира украинският президент, представен от Аджерпрес.

" През 1989 година умря Николае Чаушеску след редица години, в които беше ясно, че е несъответстващ, че той и Секуритате водят Румъния към изолираност. Онзи режим се базираше единствено на репресиите, нищо не беше свято. Румънският народ се надигна и разгроми оня режим. По същия метод не могат да бъдат уверени от нищо тези, които дават заповеди за война в Русия. Тези несъответстващи хора са изгубили всякаква връзка с действителността ", посочи Зеленски.

По думите му една от аргументите, заради която " Русия не крие този геноцид ", е тъй като руснаците са уверени, че " европейските водачи не могат да ги спрат, че европейците няма да пазят полезностите си ".

" Бяха наложени наказания против Русия, само че войната продължава 40 дни. Русия би трябвало да бъде лишена от всички запаси, преди всичко стопански. Необходими са още наказания ", посочи Зеленски.

" Убеден съм, че Румъния ще поддържа всичко, което би трябвало за налагане на справедливостта (...) Убеден съм, че Румъния и румънските компании ще вземат участие в стратегиите за възобновяване на Украйна след войната. Ще предложим на нашите сътрудници да поемат възобновяване на някои региони, които бяха разрушени от Русия. Нашият капацитет, нашата вътрешна мощ е огромна, само че имаме потребност от помощ, с цел да възстановим живота в Украйна ", уточни още украинският президент. 

На взаимното съвещание на двете камари присъстваше и румънският министър председател Николае Чука. Заседанието стартира с къси изказвания на ръководителите на двете камари на Народното събрание Флорин Къцу и Марчел Чолаку.  Депутатите и сенаторите уважиха паметта на всички убити по време на съветската експанзия в Украйна с минута безмълвие.

" Русия би трябвало да бъде изцяло изолирана от икономическа позиция ", съобщи ръководителят на Сената Флорин Къцу. " Г-н президент Зеленски, Вие сте воин освен в Украйна, а и в Румъния, и във всички страни, които почитат демократичните правила и полезности. Смелостта, която показахте, въодушевява всички нас (...) Русия би трябвало да бъде изолирана изцяло от икономическа позиция ", акцентира Къцу, като добави, че " клането в Буча не може да остане ненаказано ".

Председателят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку дефинира събитията в Украйна като " най-тежката рецесия на сигурността от края на Втората международна война ".

" От 24 февруари се сблъскваме с най-тежката рецесия на сигурността от края на Втората международна война посредством неоправданата, противозаконна и непровокирана инвазия на Руската федерация против Украйна. Присъединяваме се и от тази естрада към гласовете, които показват твърдата и непоколебима поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници ", съобщи Чолаку.

От съветската инвазия в Украйна на 24 февруари Зеленски е приказвал посредством видеовръзка пред парламентите на редица страни, в това число Англия, Канада, Съединени американски щати, Германия, Италия, Израел, Полша както и пред Европейския парламент, припомня Аджерпрес. Той също по този начин се направи и видеообръщение на изключителната среща на върха на НАТО през март в Брюксел. България още не е решила да го предложения да приказва пред Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР