Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков обяви, че след еднодневна

...
Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков обяви, че след еднодневна
Коментари Харесай

Корабите с украинска храна ще се движат утре

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков разгласи, че след еднодневна пауза в четвъртък, 3 ноември, придвижването на плавателни съдове с украински селскостопански артикули по коридора за сигурност в границите на " съглашението за зърното " в Черно море ще бъде обновено .

Във вторник вечерта министър Кубраков заяви, че на 3 ноември, на следващия ден, през коридора ще преминат осем кораба. " Получихме удостоверение от Организация на обединените нации ", разгласи министърът.

В събота Русия съобщи, че прекратява действието на съглашението за доставка на зърно, подписано сред Москва, Турция, Украйна и Организация на обединените нации. Кремъл декларира, че към този момент не може да подсигурява безвредното прекосяване на кораби от Украйна през Черно море, като изяснява това с нападението против кораби на Черноморския флот в Севастопол.

Останалите три страни по съглашението - Организация на обединените нации, Украйна и Турция - в началото продължиха да пропущат кораби без съветско присъединяване, само че във вторник оповестиха, че през днешния ден в сряда " зърненият кулоар " няма да работи.

Координаторът на Организация на обединените нации за Черноморската самодейност за зърно Амир Абдула написа в обществените мрежи, че " се надява " придвижването на сухотоварни кораби, пренасящи храна от украинските пристанища, да бъде обновено в четвъртък.

Въпреки решението на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации договориха проект за придвижване на 14 кораба в Черно море за понеделник, 31 октомври, в границите на договорка за зърно. Беше обявено, че 12 от тях ще отпътуват от Украйна, а други два ще дойдат в страната. Делегацията на Организация на обединените нации е уведомила съветската делегация за тези дейности в сходство с откритите процедури.

Вчера президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган са разискали в детайли решението на Кремъл да спре присъединяване си в зърнената договорка. Според пресслужбата на Кремъл това е бил " обстоен диалог ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР