Украинският финансов министър Сергей Марченко призова за незабавна финансова помощ

...
Украинският финансов министър Сергей Марченко призова за незабавна финансова помощ
Коментари Харесай

Украйна призовава за незабавна финансова помощ в размер на десетки милиарди долара

Украинският финансов министър Сергей Марченко прикани за незабавна финансова помощ в размер на десетки милиарди $ за покриване на големия фискален недостиг, породен от съветската военна инвазия в страната.

В изявление за " Файненшъл таймс " Марченко акцентира, че страната му е " подложена на голям стрес и е във допустимо най-тежкото положение ", добавяйки, че " в този момент става въпрос за оцеляване ".

" Ако желаете да продължим да водим тази война, да спечелим тази война, тогава ни помогнете ", прикани той, представен от БНР.

Поради актуалната обстановка обществените разноски в Украйна надвишиха приходите с към 2,7 милиарда $ единствено в рамите на месец март. Страната чака недостига да се усили до сред 5 и 7 милиарда $ на месец през април и през май.

За 2021 година брутният вътрешен артикул на Украйна възлизаше на 164 милиарда $, припомня " Файненшъл таймс ".

Вчера Световната банка предвижда, че украинската стопанска система ще се свие с цели 45% през актуалната година, като над половината предприятия в страната са затворени, а останалите работят под потенциала си.

Световната банка съобщи, че войната е направила невъзможна икономическата активност в доста области и нарушава интервенциите по засаждане и прибиране на реколтата я Украйна.

Оценките за вредите на инфраструктурата, надвишаващи 100 милиарда $ до началото на март, или към две трети от Брутният вътрешен продукт на Украйна за 2019 година, към този момент са много остарели, " защото войната бушува и предизвиква спомагателни вреди ", се показва в последния отчет на интернационалната финансова институция.

Банката също по този начин съобщи, че оценката за стесняване с 45,1% на Брутният вътрешен продукт изключва въздействието от унищожаването на физическата инфраструктура, само че означи, че това ще засегне бъдещата икономическа продукция, дружно с приключването на украински бежанци към други страни.

В отчет на СБ е показан и още по-негативен сюжет, отразяващ по-нататъшни разтърсвания в цените на суровините и загуба на доверие на финансовите пазари, провокирани от ескалация на войната, които могат да доведат до стесняване на Брутният вътрешен продукт на Украйна с цели 75 на 100 през 2022 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР