Украинският борш влезе в ЮНЕСКО. Световната организация включи културата на

...
Украинският борш влезе в ЮНЕСКО. Световната организация включи културата на
Коментари Харесай

Напук на Путин! Украинският борш измести руския в ЮНЕСКО

Украинският борш влезе в ЮНЕСКО. Световната организация включи културата на подготвяне на борш в Украйна в своя лист на застрашеното културно завещание - ход, за който Киев настояваше, само че против който Москва остро се противопоставяше, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Украйна счита борша - гъста питателна чорба, която нормално се подготвя с цвекло, за национално ядене, макар че то се употребява всеобщо и в Русия, други някогашни руски републики и Полша.

Културата на подготвяне на украински борш " през днешния ден беше вписана в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание, нуждаещо се от незабавна отбрана " от комитет на организацията, се споделя в направеното изказване.

Решението беше утвърдено след интензивен развой, провокиран от нашествието на Русия в Украйна и " негативното влияние върху тази традиция ", породено от войната, показват от ЮНЕСКО.

Киев приветства хода, а министърът на културата на Украйна Александър Ткаченко сподели в Телеграм, че " успеха във войната за борша е наша ", допълвайки, че страната ще завоюва и тази, и другата война ".

Добавянето на културата на подготвяне на борша в листата на ЮНЕСКО има за цел да активизира вниманието, с цел да се подсигурява, че тя ще бъде опазена, макар рисковете за съществуването й.

Комитетът отбелязва, че войната е " заплашила жизнеспособността " на културата на борша в Украйна.

" Човешкото разселване съставлява опасност, защото хората освен не могат да готвят или отглеждат локални зеленчуци за борш, само че и да се събират дружно. Това  подкопава общественото и културно богатство на общностите ", споделят от комитета.

Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова на собствен ред жигосах този ход като " ксенофобски ".

ЮНЕСКО обаче означи, че украинският борш е просто версия на ядене, известно другаде, и е от значително значение за всекидневния живот в страната.

В средата на април Украйна подаде молба за включване на културата на борша в листата на застрашеното нематериално културно завещание на ЮНЕСКО с аргумента, че нахлуването на Русия в страната на 24 февруари и последвалите месеци на бомбардировки са заплашили не самото му битие, а " жизнеспособността " на традицията, обвързвана с ястието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР