Украинските въоръжени сили съобщиха за отвоюването на три села в

...
Украинските въоръжени сили съобщиха за отвоюването на три села в
Коментари Харесай

Контранастъплението в Украйна: Първи отвоювани територии?

Украинските въоръжени сили оповестиха за отвоюването на три села в Донецка област в отчасти окупираната от Русия източна част на страната. Първоначално украинската войска разгласи, че украинските бойци са освободили село Блаходатне. Около три часа по-късно пристигна и новината, че украински гранични войски са си върнали село Нескучне. А снощи заместник-министърката на защитата Хана Маляр разгласи, че още една малко обитаемо място в региона е било освободено – село Макаривка край Блаходатне. На публикуван от военните видеоклип се вижда по какъв начин украински бойци издигат украинското знаме върху полуразрушена постройка. Имало и взети военнопленници.

Тази заран последва още едно известие за украински триумф в контранастъплението: организация Асошиейтед прес цитира отново Ханна Маляр, съгласно която украинските елементи са съумели да освободят четвърто обитаемо място - село Сторожов. Маляр е съобщила това в Телеграм. 

Русия приказва за " сиви зони "

Руската страна не е удостоверила хипотетичното наново завладяване на въпросните обитаеми места. Назначеният от Москва губернатор на прилежащата Запорожка област Владимир Рогов съобщи в Телеграм, че Блаходатне, както и две села в Запорожка област, се намират в " сива зона ", където не е ясно кой управлява обстановката. Друго село в Донецк е било отвоювано от съветските войски след малко време, по думите му. От няколко дни съветската войска твърди, че отблъсква украинската атака.

Украински бойци в одвободеното село Блаходатне, Херсонска областСнимка: 68th Separate Hunting Brigade 'Oleksy Dovbusha'/Handout/REUTERS

Информациите за отвоювани от украинската войска региони са първите сходни известия от месеци насам. Преди това Киев заяви единствено за отвоюването на няколкостотин квадратни метра в покрайнините на Бахмут, които бяха оспорвани в продължение на месеци.

Русияизтегля войскови подразделения от Херсон?

Според украинската страна съветски бойни подразделения са били трансферирани от Херсонска област към други елементи на фронта, да вземем за пример в Запорожка област и към Бахмут в Донецка област, за укрепване на съветските елементи там. Това заяви украинският заместник-министър на защитата Ханна Маляр, която твърди още, че Русия е разрушила язовирната стена на " Горна Каховка ", с цел да наводни обширни елементи от Херсонска област и по този начин да спре украинската контраатака. Целта на руснаците е била по този начин да освободи запас, който да трансферира към други места за укрепване на съветските отбранителни позиции.

Взривяването на язовирната стена обаче затруднява и съветските войски. В тази връзка Москва твърди, че язовирната стена е била разрушена от украинците с ракети.

Още по тематиката вижте тук:

Украйна: С евтини дронове против съветските танкове

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР