Украинските сили се оттеглиха в покрайнините на индустриалния град Северодонецк

...
Украинските сили се оттеглиха в покрайнините на индустриалния град Северодонецк
Коментари Харесай

Русия изтласка украинските сили в предградията на Северодонецк

Украинските сили се отдръпнаха в покрайнините на индустриалния град Северодонецк след яростна съветска офанзива, заяви губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай, обобщавайки последните развития в една от най-кървавите борби на войната, предава Ройтерс.

Русия концентрира войските и огневата си мощност в източния град през последните седмици, с цел да разгласи цялостното завладяване на Луганска област в интерес на непризнатата сепаратсистка Луганска национална република. Украйна се зарече да даде сериозен отпор, заявявайки, че борбата може да оформи бъдещия ход на войната.

След като съобщи, че и са си върнали половината от града при изненадваща контраофанзива предходната седмица, Гайдай съобщи през днешния ден следобяд, че по-голямата част от града още веднъж е в съветски ръце.

"...Нашите (сили) в този момент още веднъж управляват единствено покрайнините на града. Но сраженията към момента не престават, нашите (силите) пазят Северодонецк, не е допустимо да се каже, че руснаците изцяло управляват града ", сподели Сергей Гайдай пред " РБК-Украйна ".

, че съветските сили ще засилят бомбардировките си както против Северодонецк, по този начин и против по-малкия прилежащ град-близнак Лисичанск на западния бряг на река Северски Донец.

Руските сили разполагат с 10 пъти повече снаряжение от украинските войски в някои региони на Северодонецк, сподели на брифинг представителят на украинското министерство на защитата Александър Мотузяник.

Превземането на северодонецк има и стратегическо и алегорично значение, тъй като по едно и също време ще отвори пътя на съветските войски към западния бряг на река Северски Донец и град Славянск в Донецка област и ще значи цялостна окупация на Луганска област. Именно град Северодонецк е административен център на Луганска област, откакто през 2014 година проруските сепаратисти превзеха столицата Луганск и забележителна чат от региона.
 Гайдай: Може да се наложи украинските сили да се изтеглят от позициите си в Северодонецк
Гайдай: Може да се наложи украинските сили да се изтеглят от позициите си в Северодонецк

Не можело да става дума за отричане от града
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР